Peste 3.300 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului de vineri şi a valurilor tsunami, anunţă poliţia niponă. Autorităţile se tem însă că numărul morţilor ar putea depăşi 10.000. Alerta nucleară din Japonia este la doar un pas de nivelul maxim, instituit în cazul catastrofei de la Cernobîl. Personalul centralei de la Fukushima a fost evacuat în mare parte după ce nivelul de radiaţii a ajuns la un nivel record în reactorul numărul 4. Compania aeriană Lufthansa a anunţat redirecţionarea tuturor zborilor care ar fi trebuit să aterizeze la Tokyo către Osaka şi Nagasaki. Tot mai multe ţări îşi exprimă îngrijorarea faţă de incidentele nucleare din Japonia. Autoritatea de securitate nucleară din Franţa a anunţat că reactorul numărul 2 al centralei nu mai este protejat.
Imagini cutremurătoare cu tsunami-ul care a lovit Japonia
Radioactivitatea, de zece ori mai mare decât nivelul normal În Tokyo, nivelul de radioactivitate este de zece ori mai mare decât normal. Radiaţii în creştere şi în Rusia, unde militarii ruşi se pregătesc să evacueze locuitorii insulelor Kurile şi Sahalin, în caz de înrăutăţire a situaţiei. 10.000 de oameni au murit sau sunt daţi dispăruţi în japonia. Nivelul radiaţiilor a crescut în Japonia după ce reactorul numărul 4, neavariat până acum, a explodat. Deflagraţia a fost urmată de un incendiu puternic, iar autorităţile au ordonat evacuarea centralei şi păstrarea unui număr minim de angajaţi. Focul a fost stins cu greu cu ajutorul militarilor americani, dar guvernul recunoaşte că situaţia este mai gravă decât se credea iniţial. 4 din cele 6 reactoare ale centralei au fost avariate, iar temperatura este în creştere şi la celelalte două.
Oamenii, sfătuiţi să rămână în case Autorităţile au sfătuit oamenii care locuiesc pe o rază de 30 de kilometri în Fukushima să rămână în case. În aceeaşi situaţie se află şi românii care locuiesc în zonele afectate. “Ne avertizează să stăm în casă, dacă venim de afară să schimbăm hainele, să le punem într-un sac şi să nu mai avem acces la ele”. Oamenii se luptă pentru supravieţuire din cauze lipsei alimentelor sau a apei potabile. Specialiştii avertizează asupra altor pericole care pot apărea în perioada următoare. Zeci de cutremure continuă să lovească Japonia
Situaţia rămâne gravă şi din cauza zecilor de cutremure care se produc zilnic, şi care lovesc cu precădere nord estul ţării. În plus, Tokio trece şi printr-o gravă criză economică. După ce marile companii auto sau de electronice şi-au întrerupt sau suspendat activitatea, indicele Nikkei al bursei de la Tokyo s-a prăbuşit marţi cu 10,6%. Declinul s-a accentuat după ce guvernul a anunţat că nivelul de radioactivitate măsurat la centrala nucleară de la Fukushima este periculos pentru sănătate.