Niveluri de radioactivitate extrem de ridicate au fost măsurate sâmbătă la centrala Fukushima, în apropierea rezervoarelor de apă radioactivă de acelaşi tip cu cel la care a avut loc recent o scurgere, dar nicio nouă scurgere nu a fost confirmată pentru moment, însă TEPCO nu exclude posibilitatea.
Muncitori de la Tokyo Electric Power (TEPCO) continuau să efectueze cercetări, dar nu cunoşteau în continuare cauza acestei radioactivităţi, care nu va facilita eforturile de a pune capăt acestei vaste probleme cu apa, scrie AFP, conform Mediafax.
"Patrule de control au relevat în patru locuri o radioctivitate foarte ridicată", a anunţat TEPCO într-un e-mail.
Nivelurile măsurate ating de la 70 de milisieverţi (peste limita anuală admisă, de 50 de milisieverţi) şi până 1.800 de milisieverţi pe oră.
O persoană expusă timp de o oră, fără protecţie, acestui ultim nivel, ar primi în această scurtă perioadă de timp de 36 de ori doza maxim autorizată în decurs de un an în cazul unui muncitor la centrală sau de 18 ori limita pe o perioadă de cinci ani consecutivi. În patru ore ar deceda. Este vorba despre raze beta, relativ uşor de blocat.
"Nu observăm o diminuare a nivelului apei în vreun rezervor, iar vanele sunt bine închise", a oferit asigurări TEPCO, care a anunţat că este pe cale să încerce să explice aceste niveluri deosebite atinse până în prezent.
TEPCO a măsurat deja, pe 22 august, în două din cele patru locuri semnalate sâmbătă, o radioactivitate crescută în apropierea a două rezervoare, de 70 de milisieverţi şi de 100 de milisieverţi pe oră. Sâmbătă, în aceste două locuri, nivelurile erau de 220 şi, respectiv, de 1.800 de milisieverţi pe oră, o creştere care rămâne neexplicată.
În celelalte două noi amplasamente detectate sâmbătă, nivelul este de 70 şi, respectiv, 230 de milisieverţi pe oră. Aceste două locuri sunt legate de o conductă lângă care s-a constatat, de asemenea, o schimbare a culorii solului, ceea ce ar putea semnala o scurgere.
TEPCO a consolidat recent supravegherea celor aproximativ 300 de rezervoare identice unui exemplar din care s-au scurs aproximativ 300 de tone de apă puternic radioactivă, dintre care o parte ar fi ajuns în mare.
În trecut, patru scurgeri de o amploare mai mică au fost constatate pe aceste rezervoare cilindrice cu o înălţime de 11 metri şi un diametru de 12 metri, instalate în grabă la o distanţă de câteva sute de metri de reactoare.
Fiecare dintre aceste cisterne poate conţine până la 1.000 de tone de apă puternic radioactivă. În plus, au fost puse în funcţiune alte aproximativ 700 de rezervoare de o formă şi o concepţie diferite, umplute de asemenea cu apă contaminată.
Problema apei de la Fukushima cunoaşte o amploare foarte mare. Ea vizează totodată importante cantităţi care s-au infiltrat în subsolul centralei şi care se scurg în Oceanul Pacific, aflat în apropiere, aşa cum a recunoscut recent TEPCO.
Această apă provine în mare parte de la sistemele de răcire a reactoarelor în care s-a topit combustibil nuclear, în accidentul provocat de cutremurul urmat de un tsunami pe 11 martie 2011, în nord-estul arhipelagului.