Antena 3 CNN Externe Alertă în SUA după primul caz grav la om al virusului care a ucis zeci de feline mari. Cât de mare e riscul unei epidemii ca în 1918

Alertă în SUA după primul caz grav la om al virusului care a ucis zeci de feline mari. Cât de mare e riscul unei epidemii ca în 1918

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 17:04 29 Dec 2024 Modificat la 17:04 29 Dec 2024
Virusul Tip A al gripei aviare sufera mutatii
Imagine 3D generată pe calculator a virusului care provoacă gripa aviară tip A. Specialiștii din SUA sunt îngrijorați de mutațiile care îl fac mai adaptabil la căile respiratorii superioare ale oamenilor. Sursă foto: Getty Images

Medicii și epidemiologii din SUA sunt în alertă după apariția primului caz grav la om provocat de virusul H5N1 al gripei aviare, transmite presa internațională, citată de Agerpres.

Cazul a fost anunțat pe 18 decembrie.

Este vorba despre un pacient vârstnic, cu alte boli preexistente, care a fost spitalizat în stare critică în statul Louisiana după ce a contractat gripă aviară.

Testele de secvențiere, ale căror rezultate au fost făcute publice joi, arată că o parte a virusului H5N1 detectată în gâtul pacientului prezintă modificări genetice de natură să favorizeze adaptarea acestui microorganism la căile respiratorii superioare ale oamenilor, de la nas până în laringe.

"Aceste mutații au fost, probabil, generate în timpul replicării virusului în organismul pacientului", au declarat reprezentanții Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite.

"Virusurile cu ARN sunt cunoscute pentru faptul că suferă mutații în organismele gazdelor lor, iar aceste mutații sunt îngrijorătoare", a explicat Rebecca Christofferson, cercetătoare la Universitatea de Stat din Louisiana.

În cazul pacientului cu boală în formă gravă, mutațiile genetice observate constituie o etapă necesară pentru ca un virus să devină mai contagios, însă aceasta nu este singura etapă necesară, a estimat, la rândul său, Angela Rasmussen, cercetătoare în virusologie la Universitatea Saskatchewan din Canada.

Pe lângă pacientul din Louisiana, alte 65 de cazuri ușoare de gripă aviară au fost detectate la oameni în Statele Unite de la începutul acestui an.

Responsabilii CDC că alte cazuri ar fi putut să treacă neobservate.

Virusul gripei aviare a făcut ravagii printre felinele mari în SUA

De mai multe luni, Statele Unite se confruntă cu o epizootie de gripă aviară.

Epizootia se referă la o maladie larg răspândită în rândul animalelor, după cum o epidemie desemnează o boală ce afectează un număr mare de oameni într-un timp relativ scurt.

În acest context, experți se tem de faptul că o circulație intensă ar putea facilita o mutație ce i-ar permite virusului să treacă de la un om la altul.

Circulația H5N1 crește probabilitatea ca acesta să se combine cu cel al gripei sezoniere, riscând să declanșeze un proces similar celui care a dus la pandemii de gripă în 1918 şi 2009, afirmă Angela Rasmussen.

Autoritățile sanitare americane monitorizează în special înmulțirea cazurilor de gripă aviară în rândul felinelor.

În statul american Oregon, o pisică a murit după ce a mâncat hrană crudă pentru animale de companie, a cărei contaminare cu virusul H5N1 a fost confirmată prin analize de laborator.

De asemenea, 20 de feline mari infectate cu gripă aviară au murit într-un adăpost pentru animale din statul Washington.

Între animalele decedate se numără servali africani, lincși, pume, râși canadieni și un tigru Amur-Bengal.

Potrivit Angelei Rasmussen, pisicile infectate cu H5N1 ar putea să îi expună pe proprietarii lor la riscul de a contracta boala, în urma unor contacte apropiate.

Gripa aviară de tip A (H5N1) a apărut pentru prima dată în 1996. 

Din 2020, numărul focarelor depistate în rândul păsărilor a crescut exploziv și tot mai multe specii de mamifere au fost afectate.

×
x close