Departamentul american al Agriculturii a confirmat cazul de boală a "vacii nebune", pe numele ştiinţific "encefalopatie spongiformă bovină", dar s-a străduit să liniştească publicul. Experţii au precizat că vita bolnavă era crescută pentru lapte şi nu pentru carne şi că nu există niciun pericol pentru consumatori.
Maladia vacii nebune nu se transmite prin lapte. Crescătorii de animale din Statele Unite sunt îngrijoraţi nu atât de boala în sine, cât de eventuale restricţii internaţionale care ar afecta exportul de carne de vită.
Primele restricţii s-au înregistrat deja. Două reţele comerciale din Coreea de Sud au suspendat vânzarea cărnii de vită aduse din Statele Unite. Îngrijorarea se manifestă şi în alte ţări asiatice, mari importatoare de carne. În Taiwan, multe măcelării subliniază că vând doar carne din Australia. Chiar şi în parlament, deputaţii opoziţiei au manifestat zgomotos pentru inspecţii mai amănunţite ale cărnii din import.
Comisia Europeană a anunţat că, deocamdată, nu are în vedere restricţii la importul de carne de vită. De altfel, în ţările Uniunii s-au depistat, anul trecut, nu mai puţin de 28 de cazuri de boală a vacii nebune, ceea ce dovedeşte eficienţa inspecţiilor sanitare.