Antena 3 CNN Externe Alertă crescută și în România după ce China a atacat infrastructura globală de telecomunicații. „Atacul e în desfășurare”

Alertă crescută și în România după ce China a atacat infrastructura globală de telecomunicații. „Atacul e în desfășurare”

Adrian Dumitru
3 minute de citit Publicat la 15:31 04 Dec 2024 Modificat la 15:31 04 Dec 2024
Ilustratie din cod binar pe fundalul steagului Chinei cu un hacker care tastează la laptop.
Foto: Getty Images

Hackerii chinezi încearcă de mai multe luni de zile să spargă elementele de securitate ale sistemelor globale de telecomunicații, un atac în desfășurare din primăvară și despre care oficialii americani avertizează că ar putea să însemne că datele utilizatorilor din întreaga lume ar putea ajunge în mâinile Partidului Comunist Chinez, scrie Politico. În ce privește răspunsul statului român la această criză, purtătorul de cuvânt al guvernului, Mihai Constantin, spune: „Am luat legătura cu ministrul de resort. Operatorii de telefonie din România sunt conștienți de ce se întâmplă pe plan global și există un grad de vigilență permanentă”.

Guvernul federal american a început să investigheze această operațiune a Chinei de spargere a sistemelor mondiale de telecomunicații din primăvara lui 2024, au declarat oficiali american, marți, avertizând că intruziunea e „în desfășurare” și că are un nivel mult mai mare decât s-a crezut inițial.

Descoperirea că există o astfel de operațiune a chinezilor a fost anunțat public pentru prima oară abia în octombrie, iar guvernul american a anunțat că crede că în spatele ei se află o grupare de hackeri afiliată guvernului de la Beijing – Salt Typhoon.

Chinezii au țintit zeci de companii americane din domeniul telecom, dar și companii din toată lumea, într-o încercare de a obține acces la date despre lideri politici și despre securitate națională.

Jeff Greene, director executiv adjunct pentru securitate cibernetică la Agenția de Securitate în Infrastructură, a declarat, marți, că deși agențiile au început să lucreze în cooperare pentru investigații față de activitățile Salt Typhoon, efortul chinezilor a fost detectat pentru prima oară „la sfârșitul primăverii și începutul verii”. El a avertizat și că atacul chinezilor este „în defășurare” și că încă sunt multe lucruri necunoscute cu privire la acesta.

Greene i-a îndemnat ferm pe americani să folosească „doar sisteme criptate de comunicații”, adăugând că „trebuie în mod clar să ne gândim cum ne putem securiza rețelele pe termen lung”.

Operațiune de hacking la scară largă

În jur de 80 de companii de telecomunicații și furnizori de internet au fost infiltrate de această operațiune a chinezilor.

Anterior, marți, CISA, FBI, Agenția pentru Securitate Națională și agențiile partenere din Noua Zeelendă, Australia și Canada au transmis o alertă comună prin care a avertizau că hackerii chinezi „țintesc furnizori majori de servicii globale de telecomunicații”.

Oficialii nu au dat detalii specifice, dar au recunoscut că „există servere din divers țări folosite pentru a facilita această activitate a chinezilor”.

Regatul Unit nu a fost inclus în alertă, fiind singura țară din grupul de informații Five Eyes care a fost omisă. Greene a spus că fiecare țară „are perspectivele și calendarele” ei.

Oficialii de la FBI și CISA au precizat că au fost trei grupuri de victime ale operațiunii chinezilor – primul, un grup necunoscut din „regiunea Capitalei”, cărora, conform oficialilor, li s-au furat înregistrările apelurilor de la companiile telecom; al doilea este un grup mic de persoane cu legături cu guvernul și cu politica, toți fiind deja anunțați de oficiali cu privire la situație – acestora le-au fost compromise comunicațiile private.

Deși oficialii au specificat câți indivizi au fost țintiți în atac, Politico a scris, anterior, că inclusiv telefoanele președintelui ales și vicepreședintelui ales, Trump și Vance, au fost compromise, în ambele cazuri înainte de alegerile prezidențiale.

În plus, chinezii au accesat și au copiat ordine judecătorești din SUA. Oficialii americani au refuzat să precizeze dacă au fost furate și documente ale serviciilor de informații despre ținte din străinătate.

În ultimele săptămâni, această campanie de hacking a chinezilor a reprezentat o problemă tot mai presantă pentru legislatorii americani, iar șeful comisiei de informații din Senatul SUA, Mark Warner, a descris-o drept „cea mai serioasă breșă din istoria noastră”.

„Cu excepția cazului în care folosiți o aplicație specializată, toți și fiecare dintre noi suntem, în acest moment, spionați de guvernul comunist (sic!) chinez în orice conversație telefonică avem cu oricine din America”, a declarat senatorul republican Mike Rounds.

×
x close