Antena 3 CNN Externe Alertă la centrala nucleară de la Zaporojie. Bombardamentele au distrus stația de monitorizare a radiațiilor

Alertă la centrala nucleară de la Zaporojie. Bombardamentele au distrus stația de monitorizare a radiațiilor

Alertă la centrala nucleară de la Zaporojie. Bombardamentele au distrus stația de monitorizare a radiațiilor
Centrala nucleară de la Zaporojie se află sub controlul rușilor de la începutul războiului. Foto: Hepta
de Robert Kiss    |    28 Iun 2024   •   11:48

Bombardele și incendiile din apropierea centralei nucleare Zaporojie, ocupată de ruși, au distrus recent o stație externă de monitorizare a radiațiilor, a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) pe 27 iunie, potrivit The Kyiv Independent.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, se află sub ocupație rusă din martie 2022.

Personalul de la ZNPP a informat experții AIEA că centrala a pierdut conexiunea la stația de monitorizare a radiațiilor, situată la 16 kilometri sud-vest de instalația principală, pe 24 iunie. Pierderea stației limitează și mai mult capacitatea externă a centralei de a detecta emisiile de radiații în caz de urgență.

„Funcționarea echipamentelor de monitorizare a radiațiilor în afara amplasamentului este o parte esențială a securității nucleare în întreaga lume”, a spus directorul general al AIEA, Rafael Grossi .

„Aceste sisteme sunt importante pentru monitorizarea continuă a nivelurilor de radiații și, în cazul unei urgențe, pentru evaluarea rapidă a impactului radiologic în curs și potențial și a acțiunilor de protecție care ar putea fi necesare”, a spus acesta.

Inspectorii AIEA au declarat că nu au putut să viziteze stația de monitorizare din afara amplasamentului pentru a confirma pagubele raportate din cauza luptelor în desfășurare în zonă.  

Ucraina a acuzat în repetate rânduri Moscova că folosește centrala ca loc de lansare pentru atacuri cu drone și artilerie pe malul opus al râului Nipru, controlat de Ucraina, ceea ce duce la riscuri sporite de securitate nucleară.

Potrivit AIEA, mai multe stații de monitorizare a radiațiilor aflate la 30 de kilometri de ZNPP au suferit avarii și au pierdut serviciul pentru perioade diferite de timp de când Rusia a lansat invazia la scară largă în 2022. Patru stații din 14 nu sunt disponibile.

„Pierderea unei stații de monitorizare a radiațiilor nu are un impact direct asupra siguranței la ZNPP, dar face parte dintr-o erodare continuă a unei game de măsuri de siguranță în timpul războiului, care rămâne o sursă profundă de îngrijorare”, a spus Grossi.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Patru pescari au murit după ce au băut dintr-o sticlă de pe fundul oceanului
x close