Antena 3 CNN Externe A murit Aleksei Navalnîi! Cel mai proeminent critic al lui Vladimir Putin s-a stins din viață în închisoare

A murit Aleksei Navalnîi! Cel mai proeminent critic al lui Vladimir Putin s-a stins din viață în închisoare

Redacția Antena 3 CNN
5 minute de citit Publicat la 13:37 16 Feb 2024 Modificat la 14:46 16 Feb 2024
Navalny
Sursa foto: Zuma Press / Lev Radin

Informația, transmisă de presa internațională, este confirmată de serviciul penitenciar rus.

"La data de 16 februarie 2024, în colonia corecțională nr. 3, condamnatul A. Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare, pierzându-și aproape imediat cunoștința.

Lucrătorii medicali ai instituției au sosit imediat și a fost chemată o echipă medicală de urgență.

Au fost efectuate toate manevrele de resuscitare necesare, dar nu au dat rezultate pozitive. Medicii de urgență au confirmat decesul condamnatului", se arată într-un comunicat difuzat de Oficiul Serviciului Federal de Penitenciare din Rusia

Navalnîi avea 47 de ani și a fost condamnat de regimul rus la pedepse ce însumează zeci de ani de închisoare, pedepse pe care le-a denunțat drept motivate politic.

Autoritățile ruse anunță "anchetă" la penitenciarul unde a murit Navalnîi

Ultima condamnare, care i-a adus 19 ani în spatele gratiilor, a fost pronunțată anul trecut pentru "extremism".

Serviciul Federal Penitenciar al Rusiei a anunțat că trimite o comisie la colonia penitenciară nr. 3 din districtul arctic Yamal-Nenets, unde a murit Aleksei Navalnîi.

Fondator al Fundației Anti-Corupție și supraviețuitor al unei tentative de otrăvire cu agentul neurotoxic Noviciok, pentru care apropiații săi au învinuit serviciul secret FSB, cel mai cunoscut oponent al lui Vladimir Putin pe plan intern și internațional a fost, la finele anului trecut, protagonistul unui episod straniu.

El a dispărut timp de trei săptămâni în sistemul rus de închisori, pentru ca apoi să reapară în colonia penitenciară din Yamal-Nenets.

El fusese închis anterior în Melehovo, la 235 km est de Moscova.

Asistentul lui Navalnîi, Ivan Jadov, a spus că IK-3, colonia penitenciară unde a fost transferat politicianul, este una dintre cele mai îndepărtate de pe teritoriul rus, fiind cunoscută pentru condițiile dure de detenție. 

Jadov a comentat la momentul respectiv că transferul lui Navalnîi în regiunea arctică demonstrează modul în care regimul lui Vladimir Putin tratează deținuții politici, "încercând să-i izoleze și să-i suprime".

GALERIE FOTO Aleksei Navalnîi: în fața sistemului rus de justiție, pe posterele participanților la mitinguri pentru eliberarea deținuților politici ruși și pe peretele unui eveniment desfășurat în decembrie 2023, la Munchen, unde politicianului rus i s-a decernat, în absență, un premiu pentru curaj

Navalnîi, o viață dedicată luptei împotriva corupției din regimul Putin

Aleksei Navalnîi a fost, probabil, cel mai cunoscut critic al lui Putin, notează presa internațională.

Timp de mai bine de un deceniu, el a expus corupția din inima puterii rusești.

Investigațiile Fundației sale anti-corupție, scoasă la un moment dat în afara legii de regimul de la Kremlin, au fost transpuse video și au primit zeci de milioane de vizualizări online.

Militant carismatic, Navalnîi a înființat o rețea de birouri regionale de campanie, în contextul în care plănuia să candideze la președinție în 2018, însă i s-a interzis să participe la competiția electorală de atunci.

În 2020, el a fost otrăvit în timpul unei călătorii în Siberia cu ceea ce laboratoarele occidentale aveau să confirme ulterior că era agentul neurotoxic Noviciok, dezvoltat în perioada URSS.

A fost tratat în Germania și a fost încarcerat la întoarcerea în Rusia, în ianuarie 2021.

Atunci, autoritățile l-au arestat pentru "încălcarea regimului de libertate condiționată", fără a ține cont că politicianul se afla în spital în perioada în care ar fi trebuit să se prezinte la secția de poliție.

Înainte de a fi încarcerat, Aleksei Navalnîi locuia la Moscova împreună cu soția sa, Iulia, și cu cei doi copii ai lor.

Radu Tudor: "Navalnîi va rămâne cea mai importantă figură a luptei împotriva dictaturii lui Putin"

Moartea lui Navalnîi arată dimensiunea tragismului oricărei forme de opoziție în Rusia. Este o dictatură sângeroasă.

Au murit atâția oameni care i s-au opus lui Putin sau care au încercat să spună adevărul, de la Anna Politkovskaia la Boris Nemțov, la mulți alții care au fost asasinați numai pentru faptul că au îndrăznit să spună ceva despre mafia incredibilă, despre corupția lui Putin și despre dictatura lui. Și acum, Aleksei Navalnîi, care s-a întors de fiecare dată în țară.

A fost otrăvit și a fost tratat în Germania, fiind avertizat că, dacă se întoarce în Rusia, va muri. Și a zis: prefer să mă întorc și să lupt în continuare pentru ideea de libertate în țara mea. Și iată că, din păcate, a murit la doar 47 de ani.

Este cel mai elocvent exemplu al dictaturii sângeroase a lui Putin și al faptului că în martie probabil va fi reales (Putin). Dar, cu siguranță, nu vor fi alegeri libere, ci vor fi niște alegeri aranjate. Este o tragedie în țara respectivă să încerci să lupți pentru libertate, pentru că vei sfârși fie cu un glonț în cap, cum a sfârșit Boris Nemțov, cum a murit Anna Politkovskaia, fie în într-o închisoare politică, undeva în Siberia.

Navalnîi probabil va rămâne cea mai importantă figură a luptei împotriva acestei dictaturi, pentru că a făcut-o în mod repetat, după foarte multe conflicte și foarte multe necazuri pe care le-a avut din partea Kremlinului",  a afirmat la Antena 3 CNN realizatorul de televiziune și analistul militar Radu Tudor.

Generalul (r) Cristian Barbu: "Sper ca mișcarea pro-democrație în Rusia să nu se oprească"

Probabil că va Vladimir Putin va trece ușor peste această știre. Nu va încerca să 'accelereze' sub nicio formă acest subiect, pentru că vor fi celelalte organizații care vor încerca să arate, de fapt și de drept, ceaiul, micul dejun, orice s-a produs în această dimineață, ca fiind o posibilă cauză de deces.

Moartea lui Navalnîi trebuie privită nu neapărat ca un atac al lui Putin asupra acestui opozant, ci ca un atac al lui Putin asupra ideii de a aduce democrația în Federația Rusă.

Mișcarea este mult mai largă și eu mă aștept ca să nu se oprească, deși Navali în acest moment nu mai va fi liderul acestei mișcări.

Eu sper ca această mișcare să nu se oprească și lucrurile să continue, măcar în numele efortului pe care l-a făcut Navali în lupta aceasta extraordinar de crâncenă cu Putin", a spus, la rândul său, generalul (r) Cristian Barbu la Antena 3 CNN.

×
x close