Lukașenko a evocat inclusiv oprirea tranzitului de gaze naturale și mărfuri prin Belarus.
"Noi încălzim Europa iar ei ne amenință că vor închide granița. Și dacă oprim gazele naturale acolo?
Prin urmare, aș recomanda conducerii poloneze, lituanienilor și altor oameni fără cap să se gândească înainte de a vorbi", a spus, joi, liderul de la Minsk, conform sursei citate.
Lukașenko, acuzat că amplifică o criză care ar putea aduce un război
Autoritățile poloneze au anunțat, miercuri, că au respins sute de migranți înapoi în Belarus și au acuzat regimul la putere la Minsk că încearcă să provoace o "confruntare majoră".
Aproape 20.000 de polițiști de frontieră polonezi, sprijiniți de trupe militare, sunt în prezent mobilizați la graniță.
Migranții, pe care Belarus îi transportă în țară pentru a-i împinge apoi să treacă granița în Polonia și țările baltice, reprezintă răspunsul regimului de la Minsk la sancțiunile impuse de Uniunea Europeană în mai multe dosare, între care alegerile contestate de anul trecut și deturnarea unui avion de pasageri la Minsk.
Între 2.000 și 4.000 de migranți, despre care crede că sunt în mare parte kurzi, și-au înființat o tabără în apropierea frontierei polono-belaruse, după ce nu au reușit să spargă gardul de sârmă ghimpată.
Urmare fluxului tot mai mare de străini împinși spre frontierele lor, Polonia și Lituania au instituit starea de urgență la frontierele lor cu Belarus.
Președintele SUA și șefa Comisiei Europene, poziție comună în criza migranților. "E un atac hibrid!"
Preşedintele american Joe Biden şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au exprimat poziții comune și au promis să impună sancţiuni acestei ţări, în urma crizei migranţilor de la frontiera cu Polonia, transmite presa internațională.
Într-o reuniune la Casa Albă, Biden şi Von der Leyen au discutat despre sosirea a mii de migranţi ilegali, mânați de forțele de securitate belaruse, la frontiera cu Polonia.
Autoritățile de la Varșovia au masat mii de soldați la frontiera cu Belarus, pentru a împiedica intrarea migranților.
"(Biden şi cu mine) împărtăşim cu totul concluzia că această situaţie este un atac hibrid din partea unui regim autoritar care încearcă să-şi destabilizeze vecinii democraţi, dar nu va avea succes", a declarat von der Leyen la încheierea discuțiilor de la Casa Albă.
Ea a anunţat că UE va extinde sancţiunile împotriva Belarusului "foarte rapid, la începutul săptămânii viitoare", şi că aceste noi restricţii vor afecta atât persoane fizice, cât şi entităţi din această ţară.
SUA ar urma să sancționeze Belarus la începutul lunii viitoare. UE, mai rapid
Şefa executivului european a adăugat că, potrivit informaţiilor primite din partea Casei Albe, şi SUA intenţionează să sancţioneze Belarusul pentru cele întâmplate şi că "vor avea pregătite" noi măsuri împotriva Minskului "la începutul lunii decembrie".
Potrivit șefei Comisiei Europene, ea și Biden au căzut de acord să examineze "posibilitatea de a sancţiona acele companii aeriene care facilitează transportul persoanelor către Minsk şi, de aici, către frontiera Belarusului cu UE".
Biden nu a făcut declaraţii de presă după reuniune, însă un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă a confirmat că SUA "pregătesc noi sancţiuni în strânsă cooperare cu UE şi cu alţi parteneri".
SUA sunt "profund îngrijorate" de acţiunile inumane ale regimului Lukaşenko, care au generat o criză cu Polonia şi cu Uniunea Europeană, a mai apreciat sursa citată.