Antena 3 CNN Externe Alegerile prezidenţiale în Cehia continuă după primele două tururi

Alegerile prezidenţiale în Cehia continuă după primele două tururi

Alegerile prezidenţiale în Cehia continuă după primele două tururi
09 Feb 2008   •   15:12

Parlamentul Cehiei nu a reuşit să aleagă un nou preşedinte al republicii în primele două tururi de scrutin, desfăşurate vineri. Actualul şef al statului, Vaclav Klaus, se confruntă cu un nou-venit în politică, economistul Jan Svejnar, care a trăit mai mult în străinătate. Klaus este favoritul celui de-al treilea tur de scrutin, programat sâmbătă dimineaţă.

În Cehia, preşedintele republicii are mai mult atribuţii protocolare, dar vocea sa este foarte influentă. Şeful statului este ales de Parlament, după reguli destul de complicate. În primele tururi de scrutin este necesară majoritatea în fiecare din cele două Camere, dar în al treilea tur este suficientă majoritatea pe totalul parlamentarilor. Preşedintele Klaus nu a renunţat nici în discursul de prezentare la opiniile sale euro-sceptice, cunoscute pe tot continentul.

Adus de opoziţie tocmai din Statele Unite, unde este profesor universitar de economie, Jan Svejnar s-a prezentat drept candidatul schimbării. ?Din nefericire, pentru mulţi din cetăţenii noştri, politica este asociată cu avantajele personale şi corupţia. Împreună putem schimba toate acestea?, a declarat Jan Svejnar, candidat la preşedinţia Republicii Cehe. Deşi adversarul său era până de curând aproape necunoscut, Klaus n-a obţinut numărul necesar de voturi în primele două tururi de scrutin. Se crede totuşi că el va fi reales sâmbătă, mai ales că un eventual eşec poate destrăma coaliţia guvernamentală.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close