Antena 3 CNN Externe Alegerile prezidenţiale din Polonia: Bronislaw Komorowski şi Jaroslaw Kaczynski se luptă în turul doi de scrutin

Alegerile prezidenţiale din Polonia: Bronislaw Komorowski şi Jaroslaw Kaczynski se luptă în turul doi de scrutin

Alegerile prezidenţiale din Polonia: Bronislaw Komorowski şi Jaroslaw Kaczynski se luptă în turul doi de scrutin
20 Iun 2010   •   23:14

Bronislaw Komorowski este câştigătorul primului tur al alegerilor prezidenţiale din Polonia. Actualul preşedinte interimar a fost creditat de exit-polluri cu 46 la sută din voturile alegătorilor. Pe locul secund se situează conservatorul Jaroslaw Kaczynski, fratele preşedintelui defunct Lech Kaczynski, cu 33 la sută din voturile electoratului. Un al doilea tur de scrutin urmează să aibă loc pe data de 4 iunie.

Liberalul Bronislaw Komorowski a mers optimist la urne. Sondajele îl dădeau câştigător încă din primul tur.

"Nu pot să vă spun multe în acest moment. Acesta este un moment de linişte foarte frumos după o campanie neobişnuită şi tensionată", a spus acesta înainte de a vota.

Komorowski, preşedinte al Camerei inferioare a Parlamentului şi şef interimar al statului, aliat apropiat al premierului proeuropean Donald Tusk ar putea aduce Polonia mai aproape de Rusia, după epoca tensionată din mandatul lui Lech Kaczynski.

"Alegătorii au avut ocazia să compare valorile, sentimentele şi temperamentele fiecărui candidat", a declarat Donald Tusk.

Euroscepticul Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al preşedintelui defunct, liderul opoziţiei conservatoare şi preşedinte al partidului naţionalist Lege şi Justiţie a fost creditat de la început cu şansa a doua. Jaroslaw speră că oamenii vor veni la vot să îşi hotărască singuri soarta.

"Sunt nişte alegeri importante. În acest moment pot doar să sper că la ele vor participa cât mai mulţi polonezi", a spus Jaroslaw Kaczynski.

Aproximativ 50 la sută dintre cetăţenii polonezi au votat în cele 26.000 de secţii instalate pe teritoriul Poloniei.

Antena 3

×
Subiecte în articol: alegeri prezidentiale Polonia
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close