Alegeri cu miză în Belarus. 10 milioane de belaruşi sunt chemaţi duminică la urne în cadrul alegerilor legislative, care reprezintă un real test pentru dorinţa acestei ţări de a se deschide către Occident. Uniunea Europeană a promis că va acorda un ajutor financiar Belarusului, dacă fosta republică sovietică demonstrează un progres democratic în timpul scrutinului.
Mingea este de acum în tabăra preşedintelui Aleksandr Lukaşenko care conduce ţara de 14 ani. Belaruşii sunt sub o enormă presiune. Rusia ameninţă să le vândă gazul la preţul pieţei dacă nu recunosc Abhazia şi Osetia de Sud, a dezvăluit un diplomat european. De altfel, belaruşii sunt dependenţi în totalitate de gazul rusesc.
În plus, ţara este dependentă de piaţa rusă, unde se vând camioane, tractoare şi alte bunuri de larg consum care au constituit gloria Belarusului în perioada sovietică, dar care, în prezent nu mai sunt competitive. Lukaşenko este nevoit să modernizeze o economie aflată în criză şi, de asemenea să păstreze un anumit nivel de protecţie socială. Belarusul are nevoie acum de investiţii străine, a declarat un diplomat european.
Alegerile din Belarus sunt atent monitorizate. Şeful misiunii de observatori a OSCE s-a declarat îngrijorat de procesul de numărare a voturilor din ziua alegerilor. El susţine că anterior, observatorii organizaţiei erau ţinuţi la distanţă şi nu puteau să vadă nimic. Între timp analiştii politici susţin că Lukaşenko ?negociază? de o parte şi de alta ?pentru a obţine maximul posibil?.
Antena 3