3 minute de cititPublicat la 05:30 23 Oct 2012Modificat la 05:30 23 Oct 2012
Foto: Mediafax/AFP
Potrivit unui sondaj realizat în timp real de CNN/ORC International Poll, câştigătorul acestei ultime dezbateri a fost preşedintele Barack Obama. Candidatul democraţilor la Casa Albă a fost mult mai convingător decât opozantul său, Mitt Romney.
Astfel, 48 la sută dintre telespectatorii dezbaterii consideră că Obama a câştigat dezbaterea, iar 40 la sută Romney, marja de eroare fiind de plus sau minus 4,5 la sută.
Majoritatea, respectiv 59 la sută, consideră că Obama a fost mai bun decât se aşteptau, în timp ce 15 la sută cred că a fost mai slab, iar 23 la sută cred că s-a comportat conform aşteptărilor lor.
Romney a depăşit aşteptările a 44 la sută dintre telespectatori, în timp ce 26 la sută cred că acesta a fost mai slab decât se aşteptau, iar 26 la sută consideră că s-a comportat conform aşteptărilor lor.
Sondajul CNN realizat după prima dezbatere prezidenţială arăta că două din trei alegători cred că Romney a câştigat prima rundă, în timp ce unul din patru îl creditează cu victoria pe Obama. În a doua dezbatere, părerile telespectatorilor au fost împărţite, între 46 la sută pentru Obama şi 39 la sută pentru Romney, iar diferenţa de şapte puncte s-a încadrat în marja de eroare a sondajului, de plus sau minus 4,5 puncte.
Candidaţii au intrat pe scena din cadrul Universităţii Lynn din Boca Raton, în statul cheie Florida (sud.est), la 21:02 ora locală (04:02, ora României) pentru o oră şi jumătate de dezbatere faţă în faţă dedicată mai ales Orientului Mijlociu, Iranului şi apărării.
După saluturi, cei doi candidaţi s-au aşezat în jurul aceleiaşi mese. Prima întrebare a moderatorului s-a referit la Libia şi atacul împotriva consulatului american de la Benghazi de la 11 septembrie, în cursul căruia ambasadorul şi alţi trei americani au murit.
Cu doar 15 zile înainte de alegeri, diferenţa dintre Barack Obama şi Mitt Romney în sondaje a dispărut, cei doi candidaţi fiind aparent la diferenţă de unul-două puncte conform anchetelor, un procent inferior marjei de eroare.
Mitt Romney a apreciat că "nu doar omorându-i" vor ajunge Statele Unite să elimine ameninţarea teroristă şi Al-Qaida: "Nu doar omorându-i vom ieşi din această problemă. Va trebui să stabilim o strategie completă şi solidă pentru a ajuta lumea musulmană şi alte zone ale lumii să respingă extremismul radical violent", a declarat Romney.
"Îl felicit pentru eliminarea lui Ossama Ben Laden şi pentru că a vânat conducerea Al-Qaida", a afirmat Romney într-un schimb de replici intens la începutul dezbaterii.
Însă pentru republican, Statele Unite duc lipsa unei strategii pentru a face faţă islamului radical care s-a manifestat în repetate rânduri de la începutul Primăverii arabe. Acesta a amintit mai ales situaţia din Libia, unde consulatul de la Benghazi a fost luat cu asalt de către "terorişti", Mali unde grupuri "de tipul Al-Qaida" controlează nordul ţării şi Egiptul, guvernat de un preşedinte ce face parte din Frăţia Musulmană.
Al-Qaida este conform acestuia "un grup prezent în 10 sau 12 state şi care reprezintă o ameninţare enormă pe termen lung pentru prietenii noştri din lume şi pentru America, fiind necesară o strategie completă pentru a susţine respingerea acestui tip de extremism", a susţinut acesta, fără a preciza ce ar curpinde această strategie.
Barack Obama l-a acuzat pe rivalul său republican Mitt Romney că a făcut mereu alegeri greşite în materie de politică externă, mai ales când a susţinut războiul din Irak în 2003, relatează AFP.
"De fiecare dată când v-aţi exprimat o opinie, v-aţi înşelat", a declarat preşedintele în exerciţiu la începutul ultimei confruntări directe cu Mitt Romney înainte de alegerile de la 6 noiembrie.
"Aţi spus că ar trebui să intervenim în Irak în pofida faptului că nu deţineau arme de distrugere în masă. Aţi spus că ar trebui să mai avem încă trupe în Irak şi în ziua de azi", a enumerat Obama.
"Aţi spus apoi că nu ar trebui să avem un calendar pentru Afganistan, apoi aţi spus că da", a continuat acesta, înainte de insista asupra nevoii unui leardership "puternic" şi "constant".
În cadrul celei de-a treia şi ultime dezbateri prezidenţiale de la Boca Raton în Florida (sud-est) cei doi candidaţi la Casa Albă au început prin schimburi aprinse pe tema Siriei, a Libiei şi Al-Qaida, în timp ce această oră şi jumătate de dezbateri este consacrată politicii externe.