Prima reacţie a fost cea a preşedintelui Consiliului Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, pe contul său de Twitter. "Foarte bucuros de realegerea preşedintelui Obama", a scris el în olandeză, după care a postat alte două mesaje, în olandeză şi franceză, în care se declara "bucuros de alegerea preşedintelui Obama".
Van Rompuy şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au publicat un comunicat comun în care i-au adresat "felicitări călduroase preşedintelui Obama pentru realegere".
"Statele Unite sunt un partener strategic al Uniunii Europene şi noi vrem să continuăm cooperarea strânsă stabilită cu preşedintele Obama în ultimii patru ani, pentru a consolida relaţiile bilaterale şi a înfrunta împreună provocările globale, în special în materie de securitate şi economie", au asigurat ei.
"Relansarea şi crearea de locuri de muncă rămân o prioritate pentru Statele Unite şi UE, iar noi vom continua să colaborăm cu preşedintele Obama pentru elibera potenţialul fără egal al pieţei transatlantice", au apreciat Van Rompuy şi Barroso.
"Suntem pregătiţi, de asemenea, să continuăm cooperarea intensă pe teme de politică externă şi pentru promovarea valorilor noastre comune", au adăugat oficialii UE.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a precizat pe contul său de Twitter că "Parlamentul European speră să construiască pe baza relaţiei transatlantice puternice şi complete cu preşedintele Obama".
Tot prin intermediul Twitter, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, i-a adresat "felicitări călduroase" preşedintelui Obama şi a precizat că "legătura transatlantică rămâne în continuare la fel de importantă pentru pace şi securitate şi că preşedintele Barack Obama a dat dovadă de un mare leadership menţinând-o puternică".