Antena 3 CNN Externe Alegeri SUA: Biden îl vede pe Trump după gratii, Harris promite canabis legal iar Trump evocă "o zi de iubire" la asaltul Capitoliului

Alegeri SUA: Biden îl vede pe Trump după gratii, Harris promite canabis legal iar Trump evocă "o zi de iubire" la asaltul Capitoliului

Joe Biden Kamala Harris Donald Trump
Candidații la președinția SUA și-au intensificat campania, cu trei săptămâni înainte de alegeri, iar la efortul electoral s-a alăturat și președintele Biden. Sursă foto: Hepta
de A.I.    |    16 Oct 2024   •   10:22

Cu mai puțin de trei săptămâni înaintea alegerilor prezidențiale din SUA, campania electorală de peste Ocean începe să semene cu o comedie absurdă, în care candidații par să privească lumea printr-un caleidoscop și se apucă apoi să-și povestească iluziile experimentate.

Un material EFE, citat de Agerpres, semnalează că Donald Trump şi Kamala Harris au vizitat mai multe state-cheie, marți, iar la efortul de a mobiliza alegătorii s-a alăturat și președintele în funcție, Joe Biden, care a fost în general absent în campanie.

"Mi se pare că (Donald Trump) se prezintă (în alegeri, n.r.) ca să nu fie nevoit să meargă la închisoare", a declarat Biden în timpul unui miting din Philadelphia, în care l-a criticat pe predecesorul său.

"A reușit să își amâne sentința, dar eu vreau să văd această sentință (aplicată)", a adăugat el.

EFE remarcă faptul că Biden a organizat evenimentul electoral în statul său natal, Pennsylvania, care este, totodată, unul dintre cele șapte state esențiale unde se decide, practic, cine va fi noul președinte al SUA.

La rândul său, Kamala Harris a fost în Michigan, un alt stat important în ecuația care decide câștigătorul alegerilor prezidențiale.

Harris promite legalizarea canabisului pentru scopuri recreaționale și spune că afro-americanii au fost afectați disproporționat de interdicție

Un obiectiv important al democratei este acela de a-i atrage de partea sa pe bărbații afro-americani. Până în prezent, acest grup a votat într-o majoritate covârșitoare pentru candidatul Partidului Democrat.

Însă în actuala campanie, Donald Trump pare să câștige teren printre votanții afro-americani de sex masculin, potrivit sondajelor.

În acest context, Harris a scos la bătaie artileria grea.

"Voi acționa pentru a dezincrimina consumul de marijuana în scopuri recreative, pentru că știm cum aceste politici i-au afectat în mod disproporționat pe bărbații de culoare", a promis Harris într-un interviu, cu ocazia vizitei în Michigan.

Nu a fost clar imediat cum se va reflecta în sondaje această promisiune.

Trump spune că asaltul Capitoliului a fost "o zi de iubire și de transfer pașnic de putere"

Fostul președinte republican Donald Trump și-a petrecut ziua de marți pe drumuri, între evenimentele electorale din două state.

Donald Trump și-a început ziua de marți în Illinois, la Chicago, unde a participat la un eveniment organizat de Bloomberg pentru oamenii de afaceri.

Aici, fostul președinte a afirmat că asaltul asupra Capitoliului, derulat pe 6 ianuarie 2021 de susținătorii săi, a fost o zi de "pace și iubire", iar transferul de putere a fost unul "pașnic".

Presa internațională a consemnat la momentul respectiv că în "ziua de pace și iubire" invocată de Trump au fost uciși cinci oameni în urma asaltului asupra legislativului american, alte câteva sute fiind arestați.

Trump însuși, care și-a incitat suporterii cu acuzații false privind fraudarea alegerilor, a făcut obiectul unei acțiuni în instanță pentru tentativa de a răsturna rezultatul electoral.

La Chicago, republicanul nu a dorit să clarifice suspiciunile conform cărora ar fi discutat de mai multe ori cu președintele rus Vladimir Putin după ce a părăsit Casa Albă. El a opinat însă că astfel de discuții ar reprezenta un lucru "bun pentru țară".

"Dacă sunt prietenos cu oamenii, dacă am relații cu oamenii, asta este un lucru bun, nu unul rău, pentru țară", a susținut el.

Trump susține că migranții sunt "o forță militară" care invadează SUA

În partea a doua a zilei de marți, fostul președinte s-a deplasat în Georgia, un alt stat-cheie și în care votul anticipat a început tot ieri. 

Aici, el i-a numit pe democrați "dușmanul din interior" al SUA și a abordat iar o temă favorită a electoratului republican: imigrația.

"Este o invazie a unei forțe militare. Ei au arme care sunt la egalitate cu cele ale forțelor armate ale SUA", a susținut candidatul republican cu referire la migranți, acuzându-i pe democrați că favorizează acest fenomen.

Miercuri, ambii candidați au programate evenimente mai puțin obișnuite în campaniile lor.

Kamala Harris acordă primul ei interviu canalului conservator Fox News, în timp ce Donald Trump va vorbi la Miami pentru alegătorii hispanici indeciși.

×
Parteneri
x close