Legendara trupă pop suedeză ABBA a cerut joi ca fostul președinte american Donald Trump să nu mai cânte hiturile lor la mitingurile campaniei sale electorale, potrivit Politico.
„Noi, împreună cu membrii [ABBA], am descoperit că au fost difuzate videoclipuri în care muzica ABBA a fost folosită la evenimentele lui Trump și am solicitat ca această utilizare să fie imediat retrasă și eliminată”, a declarat joi casa de discuri a ABBA pentru ziarul suedez Svenska Dagbladet.
„Universal Music Publishing AB și Polar Music International AB nu au primit nicio solicitare, astfel că nu a fost acordată nicio permisiune sau licență lui Trump”, a adăugat aceasta.
Melodii de succes ale ABBA precum „The Winner Takes It All” și „Money, Money, Money” au fost interpretate în iulie la un miting Trump în Minnesota, statul american cu cel mai mare procent de descendenți suedezi.
Iar celebritățile suedeze nu sunt singurii muzicieni care s-au săturat ca Trump să le folosească piesele.
Foo Fighters, Céline Dion, Beyoncé, Johnny Marr de la The Smiths, familia regretatei cântărețe Sinéad O'Connor și familia regretatului cântăreț de muzică soul Isaac Hayes i-au cerut anterior lui Trump să nu le mai cânte melodiile. Familia lui Hayes a intentat chiar un proces împotriva lui Trump.
În august, Céline Dion a condamnat utilizarea melodiei „My Heart Will Go On” din Titanic la unul dintre mitingurile contracandidatului republican. Luând în derâdere alegerea, ea a adăugat: „... Și chiar așa, CE cântec?”
Trupa rock Foo Fighters a declarat că nu i-a permis lui Trump să cânte melodia lor la un miting din Arizona și a adăugat că va dona orice drepturi de autor rezultate în urma utilizării neaprobate a melodiei lor campaniei pentru președinție a candidatei democrate Kamala Harris.
Echipa lui Trump a șters un videoclip în care candidatul la președinție era văzut coborând dintr-un avion în timp ce se auzea melodia „Freedom” a lui Beyoncé. Casa de discuri a cântăreței a contestat utilizarea melodiei, pe care Harris a transformat-o într-o parte esențială a campaniei sale.
Și asta nu este tot. Trump a iritat un număr de alți artiști în campaniile sale anterioare din 2016 și 2020, inclusiv pe Adele, Aerosmith și Guns N' Roses.
Atât Steven Tyler de la Aerosmith, cât și Adele au declarat că nu și-au dat acordul pentru utilizarea melodiilor lor la mitingurile republicanului.
Axl Rose de la Guns N' Roses a susținut același lucru într-o serie de tweet-uri deschise în 2018, spunând: „Campania Trump se folosește de lacunele din licențele generale de interpretare ale diferitelor locații, care nu au fost destinate unor scopuri politice atât de josnice, fără acordul compozitorilor”.