Antena 3 CNN Externe Trump vorbește despre sine la persoana a treia și spune că "Iranul trebuie făcut bucăți dacă-l amenință pe fostul nostru președinte"

Trump vorbește despre sine la persoana a treia și spune că "Iranul trebuie făcut bucăți dacă-l amenință pe fostul nostru președinte"

Donald Trump
Donald Trump a fost ţinta unei tentative de asasinat în luna iulie, în Butler, statul Pennsylvania. Foto: Getty Images
de A.I.    |    25 Sep 2024   •   23:19

Candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, a spus, miercuri, că Iranul trebuie să primească o replică militară americană dacă este implicat în vătămarea unui fost președinte al SUA, notează presa internațională.

Trump a invocat tentativele de asasinat care l-ar fi vizat în ultimele două luni și a menționat, de asemenea, avertismente ale serviciilor americane de specialitate, potrivit cărora Teheranul amenință viața liderului republican.

„După cum știți, au existat două tentative de asasinat asupra mea, despre care știm, iar acestea ar putea sau nu să implice Iranul.

Dacă eram eu președinte, avertizam țara de unde vine amenințarea - în acest caz, Iranul. Le-aș fi fi spus: 'dacă întreprindeți ceva pentru a face rău acestei persoane (candidatului republican, n.r.), vom arunca în aer cele mai mari orașe ale voastre și însăși țara'”, a declarat el, vorbind despre sine la persoana a treia.

Trump, care a participat la un eveniment electoral în Carolina de Nord, a continuat spunând că el însuși și Statele Unite au fost amenințați „foarte direct” de Iran.

Potrivit candidatului republican, la Teheran trebuie să ajungă un mesaj ferm că vor exista cele mai grave consecințe, în cazul în care republica islamică se implică în comploturi pentru a ucide sau răni un președinte sau un candidat la scrutinul prezidențial din SUA.

„Cel mai bun mod de a face acest lucru este prin intermediul biroului președintelui (SUA, n.r.): dacă întreprinzi vreun  atac asupra foștilor președinți sau candidați la președinție, țara ta este aruncată în aer”, a insistat Donald Trump, într-un implicit reproș la adresa actualei administrații, care, cel puțin în mod public, nu a formulat vreun astfel de avertisment către Teheran.

Pe de altă parte, republicanul a calificat drept „ciudat” faptul că președintele iranian Masoud Pezeshkian beneficiază de o „protecție substanțială” în timp ce se află la New York în această săptămână pentru a participa la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite.

„Avem mari forțe de securitate care îl păzesc, și totuși (Iranul) îl amenință pe fostul nostru președinte și principal candidat pentru a deveni următorul președinte al Statelor Unite”, a afirmat Donald Trump vorbind, din nou, despre sine la persoana a treia.

×
Subiecte în articol: Donald Trump Iran complot asasinat
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close