Antena 3 CNN Externe Alegeri SUA 2024 Donald Trump spune că are un „plan precis” pentru a opri războiul din Ucraina, dar vrea să rămână „o surpriză”

Donald Trump spune că are un „plan precis” pentru a opri războiul din Ucraina, dar vrea să rămână „o surpriză”

donald trump getty (4)
Trump a afirmat în repetate rânduri că va rezolva războiul dintre Rusia şi Ucraina „în 24 de ore”. Sursă foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    04 Sep 2024   •   09:02

Donald Trump a declarat marți că are planuri „garantate” pentru a pune capăt războiului din Ucraina, dar că le va dezvălui doar dacă va câștiga alegerile prezidențiale din SUA în noiembrie, potrivit The Straits Times.

Fostul președinte al SUA și actualul candidat republican este blocat într-o cursă strânsă cu rivala sa democrată, vicepreședintele Kamala Harris.

„Dacă voi câștiga, în calitate de președinte ales, voi avea o înțelegere încheiată, garantat. Acesta este un război care nu ar fi trebuit să aibă loc”, a declarat Trump în podcastul Lex Fridman lansat pe 3 septembrie.

„Am un plan precis cum să opresc Ucraina și Rusia și am o anumită idee - poate nu un plan, dar o idee - pentru China”, a adăugat el.

„Dar nu vă pot da aceste planuri, pentru că dacă vi le dau, nu voi putea să le folosesc, vor fi foarte nereușite. Știți, o parte din asta este surpriza, nu?”, a mai spus Trump.

Donald Trump a afirmat în repetate rânduri că va rezolva războiul dintre Rusia şi Ucraina „în 24 de ore” - fără să explice vreodată cum. În ultimele luni, el a criticat puternic miliardele de dolari cheltuite de Statele Unite pentru a sprijini Kievul în războiul său împotriva Moscovei, cerând în schimb Europei să „se mişte”.

Comentariile fac ecou mișcării loialilor lui Trump din Congres la începutul anului 2024, când au respins un plan bipartizan privind imigrația, aparent pentru că nu doreau ca administrația Biden-Harris să câștige credit pe una dintre cele mai importante probleme ale alegerilor din 2024.

Kievul și Moscova sunt împotmolite într-un război care a început la începutul anului 2022, când trupele ruse au trecut granița în Ucraina.

Mii de soldați și civili au murit, iar Occidentul a impus Moscovei sancțiuni economice punitive din cauza invaziei sale.

Trump a fost criticat pentru că l-a lăudat în mod repetat pe președintele rus Vladimir Putin.

În podcast, el a declarat că această criză ucraineană s-ar putea transforma într-un „al treilea război mondial” și că mai multe puncte critice globale sunt în pericol pentru că „America nu are leadership”.

La rândul său, Kamala Harris a atras atenția asupra laudelor publice ale lui Trump la adresa lui Putin, declarând la Convenția Națională Democrată din august că „nu mă voi alătura tiranilor și dictatorilor” și că, în calitate de președinte, va fi „puternică alături de Ucraina”. AFP

×
Citește mai multe din Alegeri SUA 2024
» Vezi toate știrile din Alegeri SUA 2024
Cele mai noi știri
Parteneri
x close