Antena 3 CNN Externe Alegeri SUA 2024 Trump i-a trimis în secret lui Putin teste COVID în timpul crizei din 2020. Președintele rus l-a avertizat să „nu spună nimănui”

Trump i-a trimis în secret lui Putin teste COVID în timpul crizei din 2020. Președintele rus l-a avertizat să „nu spună nimănui”

Andreea Ştefan
5 minute de citit Publicat la 17:31 08 Oct 2024 Modificat la 23:36 08 Oct 2024
donald trump vladimir putin getty
Putin l-a avertizat pe Trump să nu dezvăluie că a trimis la Moscova echipamentul medical limitat. Sursă foto: Getty Images

Donald Trump, președintele SUA la acea vreme, i-a trimis în secret teste COVID lui Vladimir Putin pentru uzul său personal, în timp ce coronavirusul făcea ravagii în întreaga lume în 2020, iar Statele Unite și alte țări se confruntau cu o penurie de teste concepute pentru detectarea bolii, scrie The Washington Post.

Putin, îngrozit de virus, a acceptat proviziile, dar a făcut eforturi pentru a preveni consecințele politice - nu pentru el, ci pentru omologul său american. El l-a avertizat pe Trump să nu dezvăluie că a trimis la Moscova echipamentul medical limitat, conform unei noi cărți scrise de Bob Woodward.

Putin, potrivit cărții, i-a spus lui Trump: „Nu vreau să spui nimănui, pentru că oamenii se vor supăra pe tine, nu pe mine”.

Patru ani mai târziu, relația personală dintre cei doi pare să fi persistat, relatează Woodward, în timp ce Trump face campanie pentru a reveni la Casa Albă, iar Putin își orchestrează asaltul sângeros asupra Ucrainei. La începutul anului 2024, fostul președinte a ordonat unui consilier să plece din biroul său de la Mar-a-Lago, clubul său privat și reședința sa din Florida, pentru a putea purta o convorbire telefonică privată cu liderul rus, potrivit relatării lui Woodward.

Cartea nu descrie ce ar fi discutat cei doi și citează un oficial din stafful de campanie a lui Trump care pune la îndoială presupusul contact. Însă consilierul anonim al lui Trump citat în carte a indicat că Trump ar fi vorbit cu Putin de șapte ori de când a părăsit Casa Albă în 2021.

Aceste interacțiuni dintre Trump și liderul autoritar al unei țări aflate în război cu un aliat american stau la baza concluziei lui Woodward potrivit căreia Trump este mai rău decât Richard M. Nixon, a cărui președinție a fost distrusă de scandalul Watergate, dezvăluit în urmă cu o jumătate de secol de Woodward și de colegul său de la Washington Post, Carl Bernstein.

„Trump a fost cel mai nesăbuit și impulsiv președinte din istoria Americii și dă dovadă de același caracter în calitate de candidat la președinție în 2024”, scrie Woodward în cartea «War», care urmează să fie lansată pe 15 octombrie.

Răspunsul lui Trump

Purtătorul de cuvânt al campaniei Trump, Steven Cheung, a declarat: „Niciuna dintre aceste povești inventate de Bob Woodward nu este adevărată”, lansând o serie de atacuri personale la adresa autorului și afirmând că Trump nu i-a acordat un interviu pentru carte. Cheung a susținut că această carte „aparține fie coșului de chilipiruri al secțiunii de ficțiune a unei librării cu reduceri, fie este folosită ca hârtie igienică”.

Publicată în ajunul alegerilor prezidențiale, Woodward, care a relatat succesele și eșecurile președinților americani timp de 50 de ani, concluzionează că Trump nu este potrivit pentru funcție, în timp ce președintele Joe Biden și echipa sa, în pofida greșelilor, au dat dovadă de „o conducere constantă și hotărâtă”. Vicepreședintele Kamala Harris, candidatul democrat la prezidențiale, apare de mai multe ori în narațiune, Woodward prezentând-o ca un nr. 2 perspicace și loial lui Biden, dar nu o voce influentă în politica externă a administrației sale.

Cartea este a patra a lui Woodward de la victoria surprinzătoare a lui Trump în 2016. Ea se concentrează în principal pe războaiele gemene care consumă echipa de securitate națională a lui Biden - războiul total al Rusiei în Ucraina, care a început în februarie 2022, și campania Israelului împotriva Hamas.

Cartea examinează, de asemenea, umbra îndelungată aruncată de Trump asupra conflictelor externe din ultimii patru ani și asupra mediului politic amar din SUA în care acestea s-au desfășurat. Cartea include și evaluări sincere ale lui Biden cu privire la propriile sale greșeli, inclusiv decizia sa de a-l numi pe Merrick Garland procuror general. Reacționând la urmărirea penală a fiului său Hunter - de către un procuror special numit de Garland pe fondul recriminărilor partizane cu privire la urmărirea penală a lui Trump de către Departamentul de Justiție - președintele i-a spus unui asociat: „Nu ar fi trebuit să-l aleagă niciodată pe Garland”.

Woodward dezvăluie modul în care Biden și-a cântărit soarta înainte de a ieși din cursa prezidențială în iulie, inclusiv în timpul unui prânz la începutul acelei luni cu Antony Blinken, secretarul său de stat. Blinken, relatează Woodward, l-a avertizat pe Biden în sala de mese privată de lângă Biroul Oval că moștenirea fiecăruia se reduce la o singură propoziție - și că, dacă va continua campania și va pierde în fața lui Trump, aceasta va fi moștenirea sa.

Cu toate acestea, Blinken a crezut la sfârșitul mesei că președintele înclina să rămână în cursă, subliniind cât de imprevizibilă a rămas decizia lui Biden până în ultimul moment.

Cartea „War” prezintă eforturile frenetice și adesea eșuate ale echipei lui Biden de a preveni escaladarea luptelor în Orientul Mijlociu - lupte pe care președintele a ajuns să le considere inseparabile de soarta politică a prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, precum și de dinamica politică din Statele Unite.

Potrivit lui Woodward, unul dintre consilierii lui Trump pe probleme de securitate națională, Keith Kellogg, s-a întâlnit în secret cu Netanyahu în timpul unei călătorii în Israel la începutul acestui an. La întoarcere, Kellogg a difuzat public o notă în care îl învinuia efectiv pe Biden pentru atacul condus de Hamas asupra Israelului, scriind: „Această vizită a întărit faptul că erodarea de către administrația Biden a descurajării SUA la nivel global și politicile sale eșuate față de Iran au deschis America spre un război regional în Orientul Mijlociu, cu consecințe devastatoare pentru aliatul nostru Israel”.

La acea vreme, consilierii lui Biden îi presau pe liderii Israelului să accepte un acord de încetare a focului, ca parte a unui efort de a preveni o invazie a orașului Rafah, în sudul Fâșiei Gaza. Îndemnurile lor au fost zadarnice; ofensiva de la Rafah a început în luna mai. Nimeni nu a simțit mai acut decât Blinken limitele capacității administrației de a reține Israelul. „Era evident că Blinken nu avea nicio influență”, scrie Woodward.

×
x close