Antena 3 CNN Externe Alegeri SUA 2024 „Sunt îngrozit că voi fi executat”. De ce se tem deținuții condamnați la moarte de o posibilă victorie a lui Trump la Casa Albă

„Sunt îngrozit că voi fi executat”. De ce se tem deținuții condamnați la moarte de o posibilă victorie a lui Trump la Casa Albă

Andreea Ştefan
6 minute de citit Publicat la 09:18 16 Oct 2024 Modificat la 09:18 16 Oct 2024
donald trump getty (5)
În unele cazuri, execuțiile au avut loc în ciuda obiecțiilor atât ale victimelor, cât și ale procurorilor. Sursă foto: Getty Images

În cazul în care Donald Trump va câștiga alegerile, este de așteptat ca acesta să continue o serie de execuții care ar putea grăbi cazurile deținuților federali condamnați la moarte și ar putea amenința viața unui bărbat care susține de mult timp că este nevinovat, notează The Guardian. Apărătorii persoanelor condamnate la moarte se tem că un al doilea mandat al lui Trump ar putea fi mai rău decât primul, care a înregistrat un număr fără precedent de 13 execuții federale. În timpul mandatului lui Trump, au fost executați mai mulți deținuți în sistemul federal decât în timpul celor 10 președinți anteriori la un loc, un număr uluitor care a ridicat probleme grave legate de drepturile omului.

Printre cei care au fost executați s-au numărat persoane cu dizabilități intelectuale. Inculpații au fost privați de posibilitatea de a prezenta noi probe. Unii au fost uciși după ce avocații au declarat că metoda de execuție a fost „chinuitoare”. În unele cazuri, execuțiile au avut loc în ciuda obiecțiilor atât ale victimelor, cât și ale procurorilor.

De la înfrângerea sa în alegerile prezidențiale din 2020, retorica lui Trump în favoarea pedepsei cu moartea, care datează de la campania sa din 1989 împotriva Central Park Five, nu a făcut decât să escaladeze. El a cerut recent execuția „tuturor celor care sunt prinși vânzând droguri” și ar fi sugerat că cei care divulgă informații guvernamentale ar trebui executați pentru trădare. Anul trecut, potrivit Rolling Stone, Trump ar fi sugerat să readucă plutonul de execuție și spânzurătorile și să urmărească execuțiile în grup și omorurile televizate.

Proiectul 2025, planul de dreapta pentru un al doilea mandat Trump, care a fost redactat de aliații lui Trump, deși a fost dezmințit de fostul președinte, solicită guvernului SUA să facă „tot posibilul pentru a obține finalitatea” în cazul celor 40 de persoane aflate pe culoarul federal al morții. De asemenea, acesta îl îndeamnă pe președinte să extindă pedeapsa capitală la infracțiuni care nu sunt omucideri și să facă presiuni asupra Curții Supreme a SUA pentru a anula precedentul care limitează pedepsele cu moartea la crime.

„Trump a spus că intenționează să termine ceea ce a început”, a declarat Billie Allen, în vârstă de 47 de ani, într-o convorbire telefonică recentă de pe culoarul federal al condamnaților la moarte din Terre Haute, Indiana. Allen, condamnat pentru tâlhărie și crimă în 1997, și-a susținut nevinovăția, dar și-a epuizat apelurile. „Sunt îngrozit că voi fi executat - nu doar pentru că voi muri, ci pentru că voi muri pentru ceva ce nu am făcut ... Nu pot decât să sper că, în calitate de persoană nevinovată, va face ceea ce trebuie.”

O serie de crime ilegale

Toate asasinatele federale din timpul mandatului lui Trump au avut loc în ultimele luni de mandat ale acestuia și au stârnit preocupări semnificative cu privire la drepturile inculpaților cu pedepse capitale din SUA.

Prima execuție, în iulie 2020, a fost cea a lui Daniel Lee, condamnat la moarte pentru uciderea în 1995 a trei membri ai familiei; coacuzatul său, considerat „liderul”, a primit închisoare pe viață. Procurorul principal, judecătorul și familia victimei s-au opus execuției. Cu toate acestea, departamentul de justiție a făcut presiuni pentru continuarea execuției, chiar și atunci când exista o ordonanță judecătorească care o oprea. Lee a fost legat de o targă timp de patru ore, în timp ce guvernul se lupta să meargă mai departe, iar Curtea Supremă a dat undă verde procedurii la ora 2 dimineața. El a fost ucis prin injecție letală.

Câteva zile mai târziu, SUA au executat un bărbat în vârstă de 68 de ani ai cărui avocați obținuseră o scurtă interdicție după ce au argumentat că acesta nu era apt din cauza bolii Alzheimer în stadiu avansat, a demenței și a schizofreniei.

Alte cazuri au inclus un bărbat care nu era criminalul și care își afirmase nevinovăția; un bărbat care a suferit o stare dureroasă asemănătoare înecului în timpul execuției sale; și un caz în care cinci jurați și un procuror au obiectat.

„A existat o mare grabă de a ucide, cu o mulțime de încălcări ale corectitudinii, procedurii și decenței de bază”, a declarat Ruth Friedman, director al Federal Capital Habeas Project, care reprezintă inculpații condamnați la moarte și a fost avocatul lui Lee. „A fost o paradă a ororilor”.

Pe parcursul a 13 execuții, a spus ea, instanțele au emis mai mult de 20 de ordine de suspendare a execuțiilor. Dar Curtea Supremă și curțile de apel au respins în mod repetat hotărârile.

„A fost cel mai critic moment din cei 34 de ani în care am practicat avocatura, nu numai din cauza vitezei uluitoare a celor 13 execuții, ci și din cauza modului în care sistemul judiciar i-a dezamăgit complet pe clienții noștri”, a declarat Kelley Henry, un apărător public federal. „Ruptura sistemului pedepsei cu moartea a fost pe deplin expusă într-un mod care m-a zguduit până în adâncul sufletului.”

Henry a reprezentat-o pe Lisa Montgomery, care a fost executată în ultima săptămână a președinției lui Trump, prima femeie condamnată la moarte de guvernul SUA în aproape 70 de ani. Montgomery fusese condamnată pentru uciderea unei femei însărcinate; avocații ei au declarat că aceasta suferea de o boală mintală profundă care provenea din abuzuri îngrozitoare și au susținut că nu ar trebui să fie executată din cauza incompetenței.

În ultimele săptămâni de viață ale lui Montgomery, patru instanțe au fost de partea avocaților ei și au emis amânări. Dar biroul penitenciarelor din SUA a mers mai departe, iar Curtea Supremă, în jurul miezului nopții în ziua programată pentru injecția letală, a respins hotărârile instanțelor inferioare. Montgomery a fost declarată moartă la ora 1.31 a dimineții de 13 ianuarie 2021 - înainte ca cererea sa privind competența să fi fost soluționată.

„Cele 13 execuții au fost ilegale”, a declarat Henry. „Nu am crezut niciodată că sistemul juridic poate fi atât de politizat. Mi se pare de neconceput că s-ar putea întâmpla din nou.”

40 de oameni condamnați la moarte

Cei 40 de bărbați aflați în prezent în rândul condamnaților la moarte la nivel federal reprezintă probleme sistemice ale pedepsei capitale, au declarat experții. Majoritatea sunt persoane de culoare (în timp ce persoanele de culoare reprezintă 14% din populația americană), a declarat Robin Maher, director executiv al Centrului de informare privind pedeapsa cu moartea. În 58% din cazuri, cel puțin o victimă era albă. Și aproape unul din patru bărbați avea 21 de ani sau mai puțin în timpul crimei.

„După orice măsură obiectivă, pedeapsa federală cu moartea este iremediabil distrusă”, a declarat Maher, menționând că unele condamnări la moarte au fost pronunțate în timpul represiunii rasiste împotriva „superpredătorilor" din anii 1990, iar unele s-au bazat pe tehnici discreditate de "junk science".

Nu este clar câți bărbați ar putea fi imediat vulnerabili sub conducerea lui Trump, deoarece litigiile lor se află în diferite stadii, dar avocații se tem de o grabă haotică condusă de departamentul său de justiție. Fostul procuror general al lui Trump, Bill Barr, a condus ultima serie de execuții și a aprobat utilizarea medicamentului pentobarbital. Apărătorii au puține speranțe că el își va folosi autoritatea prezidențială pentru a acorda clemențe sau pentru a întrerupe execuțiile federale.

„Sunt destul de încrezătoare că [o a doua administrație Trump], dacă se va întâmpla, ar putea încerca să evite unele restricții”, a declarat Cassandra Stubbs, director al ACLU Capital Punishment Project.

Kamala Harris s-a opus anterior pedepsei cu moartea, dar a păstrat tăcerea în această privință în timpul campaniei sale prezidențiale, iar un apel la abolirea pedepsei capitale a fost exclus din platforma Partidului Democrat din acest an pentru prima dată în ultimii 12 ani. Campania lui Harris nu a răspuns la întrebări. Joe Biden a emis un moratoriu asupra execuțiilor în 2021.

Karoline Leavitt, un purtător de cuvânt al campaniei Trump, nu a răspuns la întrebări despre execuțiile lui Trump și planurile sale pentru condamnările federale la moarte, dar a declarat într-un e-mail: „Președintele Trump a declarat în mod repetat că susține pedeapsa cu moartea pentru traficanții de droguri. El va duce la îndeplinire această promisiune atunci când va fi ales”.

×
x close