Antena 3 CNN Externe Presiunile cresc asupra lui Biden. Majoritatea democraților vor ca el să se retragă din cursa pentru Casa Albă

Presiunile cresc asupra lui Biden. Majoritatea democraților vor ca el să se retragă din cursa pentru Casa Albă

New Project (100)
Democrații vor să îl înlocuiască pe Joe Biden cu Kamala Harris | Sursă foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    08 Iul 2024   •   11:42

Mai mult de cinci membri democrați de rang înalt din Camera Reprezentanților i-au spus liderului minorității din Cameră, Hakeem Jeffries, într-o convorbire telefonică de duminică, că președintele Joe Biden trebuie să se retragă din campania pentru 2024, potrivit unor surse familiare cu convorbirea, citate de CNN.

Jeffries a organizat această convorbire pentru a verifica poziția membrilor clasamentului după prestația lamentabilă a lui Biden la dezbaterea de luna trecută. Convorbirea, care a avut loc înainte ca parlamentarii să se întoarcă la Washington în această săptămână, a fost plină de îngrijorare profundă cu privire la potențialele daune aduse biletului democrat și la modul în care acesta pune în pericol șansele partidului de a recâștiga majoritatea în Cameră.

Jeffries nu a împărtășit cu colegii săi poziția sa cu privire la întrebarea dacă Biden ar trebui să continue să candideze pentru realegere, a declarat pentru CNN o sursă care a participat la apel.

Potrivit uneia dintre surse, numărul parlamentarilor care au afirmat în mod explicit că Biden nu ar trebui să fie candidatul Partidului Democrat a fost mai mare decât numărul celor care s-au pronunțat în favoarea rămânerii lui. Printre cei care s-au opus ca Biden să fie nominalizat s-au numărat Mark Takano, Adam Smith, Jim Himes, Joe Morelle, Jerry Nadler și Susan Wild, potrivit celor trei surse.

Cinci parlamentari au cerut public ca Biden să se retragă din cursa prezidențială: Lloyd Doggett, Seth Moulton, Raúl Grijalva, Angie Craig și Mike Quigley.

Reprezentanții democrați Maxine Waters și Bobby Scott au vorbit în sprijinul lui Biden, potrivit uneia dintre surse.

Una dintre îngrijorările exprimate în timpul convorbirii de aproape două ore a fost că democrații își vor pierde șansa de a obține majoritatea în Cameră dacă Biden este candidatul, a declarat una dintre surse, adăugând că, în general, s-a recunoscut că vicepreședintele Kamala Harris ar trebui să fie candidatul.

„A fost destul de brutal", a declarat un consilier democrat senior pentru CNN, vorbind sub rezerva anonimatului pentru a discuta despre conversația privată dintre liderii Camerei Reprezentanților.

Deși nu au fost prezenți la convorbire, parlamentarii din Congresul Black Caucus, inclusiv Joyce Beatty din Ohio și Frederica Wilson din Florida, s-au grăbit să îl apere pe Biden de colegii lor care i-au cerut președintelui să se retragă.

Beatty, fost președinte al CBC, a declarat că democrații „nu ar trebui să se răzvrătească împotriva propriului nostru președinte" și că alegătorii de culoare sunt loiali și vor continua să îl sprijine pe Biden.

„Orice 'lider' care îi cere președintelui Biden să renunțe trebuie să își stabilească prioritățile și să înceteze să submineze acest incredibil lider real care a obținut rezultate reale pentru țara noastră", a afirmat Wilson într-o declarație.

Nu se așteaptă să se ia nicio decizie cu privire la cererile pentru o întâlnire la Casa Albă sau trimiterea unei scrisori lui Biden înainte ca întregul grup democrat să se reunească marți, au declarat consilierii, dar Jeffries a precizat că va permite membrilor să își spună părerea și să își facă propriile judecăți.

Un democrat de rang înalt din Camera Reprezentanților a declarat că a participat la convorbiri telefonice și de grup cu zeci de colegi de-ai săi, unde s-a ajuns la consensul că Biden trebuie să se dea la o parte. Membrul a declarat că grupul încearcă să „găsească cea mai bună modalitate de a merge mai departe", acordându-i în același timp președintelui respectul pe care consideră că îl merită pentru cariera sa istorică.

În opinia seniorului democrat din Camera Reprezentanților și a unui alt membru, ziua de marți - ziua întâlnirii planificate a grupului - va fi cea mai importantă zi pentru președinte în această săptămână.

Unul dintre membri a declarat pentru CNN că anticipează că aceasta este ziua în care se va rupe barajul.

Mulți democrați îngrijorați de viabilitatea lui Biden ca și candidat în urma prestației sale slabe la dezbateri așteaptă ca Jeffries să ia o poziție publică.

Până în prezent, liderul a fost într-un mod de ascultare intenționată - după cum a declarat o persoană pentru CNN săptămâna trecută, Jeffries a evitat „cu asiduitate" să își împărtășească propria opinie cu privire la această chestiune, în timp ce continuă să își sondeze propriul grup.

Între timp, Biden a fost ocupat cu campania electorală în Pennsylvania, unde a ținut un discurs mai devreme în cursul zilei la o biserică predominant de culoare din Philadelphia, înainte de a face o oprire surpriză la un birou local de campanie - intensificând astfel evenimentele neprogramate și neoficiale pe care aliații săi l-au încurajat să le organizeze. Apoi s-a îndreptat spre Harrisburg, Pennsylvania, unde și-a arătat sprijinul din partea democraților de stat Sen. John Fetterman, Rep. Madeleine Dean și Lt. Gov. Austin Davis la un eveniment de campanie.

Duminică, între aceste călătorii, Biden a răspuns cu un "da" răsunător atunci când presa l-a întrebat dacă Partidul Democrat îl mai susține.

×
Subiecte în articol: Joe Biden
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close