Antena 3 CNN Externe Alegeri SUA 2024 Obama spune că SUA „nu mai are nevoie de încă 4 ani de fanfaronadă şi haos”, făcând referire la Trump. „Suntem pregătiți pentru Kamala”

Obama spune că SUA „nu mai are nevoie de încă 4 ani de fanfaronadă şi haos”, făcând referire la Trump. „Suntem pregătiți pentru Kamala”

barack obama getty
„America este pregătită pentru o poveste mai bună. Suntem pregătiţi pentru un preşedinte Kamala Harris”, a spus Barack Obama. Sursă foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    21 Aug 2024   •   08:56

Fostul președinte Barack Obama, cel de-al 44-lea lider al SUA, a susținut un discurs la Convenția Națională Democrată din Chicago, după ce a fost introdus de soția sa, fosta primă doamnă Michelle Obama. În deschiderea cuvântării sale, Obama a adus elogii fostului său vicepreședinte, subliniind însă că „ștafeta a fost predată”, Kamala Harris fiind acum în fruntea Partidului Democrat. El a subliniat că America nu are nevoie de încă patru ani de președinție a lui Donald Trump, criticând politicile și caracterul acestuia.

„Ștafeta a fost predată”, a spus Obama. „Acum depinde de noi toţi să luptăm pentru America în care credem - şi să nu facem nicio greşeală - va fi o luptă”.

„Prima mea decizie importantă în calitate de candidat s-a dovedit a fi una dintre cele mai bune: să îi cer lui Joe Biden să îmi fie vicepreşedinte”, a declarat Obama.

„Această ţară îşi va aminti de el ca de un preşedinte remarcabil care a apărat democraţia într-un moment de mare pericol”, a spus Barack Obama despre Joe Biden, menţionând că, pe lângă faptul că îl numeşte preşedinte, este „şi mai mândru să îl numească prieten”.

Barack Obama, despre Donald Trump: „Iată un miliardar în vârstă de 78 de ani care nu a încetat să se plângă de problemele sale de când a coborât pe scara sa rulantă aurită, acum nouă ani. A fost un flux constant de plângeri şi nemulţumiri care, de fapt, s-a înrăutăţit acum că îi este teamă să nu piardă în faţa Kamalei”.

„Poreclele copilăreşti şi teoriile nebuneşti ale conspiraţiei şi obsesia ciudată cu mărimea mulţimii”, a continuat el, referindu-se la ceva cu care chiar şi unii republicani cred că Trump nu ar trebui să se deranjeze.

Obama: „Nu mai avem nevoie de încă patru ani de fanfaronadă şi haos”

„Este unul dintre cele mai vechi trucuri din politică - de la un tip al cărui număr a devenit destul de învechit. Nu mai avem nevoie de încă patru ani de fanfaronadă şi haos. Am văzut filmul ăsta - şi ştim cu toţii că continuarea este de obicei mai rea”.

Apoi s-a referit la Kamala Harris: „America este pregătită pentru un nou capitol. America este pregătită pentru o poveste mai bună. Suntem pregătiţi pentru un preşedinte Kamala Harris”.

„Iar Kamala Harris este pregătită pentru această funcţie. Aceasta este o persoană care şi-a petrecut viaţa luptând în numele oamenilor care au nevoie de o voce şi de un campion. Aşa cum aţi auzit de la Michelle, Kamala nu s-a născut cu privilegii. A trebuit să muncească pentru ceea ce are şi chiar îi pasă prin ce trec ceilalţi oameni. Ea nu este vecina care se ocupă de suflatul frunzelor - ea este vecina care se grăbeşte să vă ajute atunci când aveţi nevoie de o mână de ajutor”.

Kamala Harris va fi „concentrată” pe problemele voastre, a spus Obama mulţimii. 

Obama le-a promis democraţilor că Harris va fi „concentrată pe problemele voastre” şi „nu se va mulţumi doar cu proprii ei votanţi şi nu îi va pedepsi pe cei care refuză să îngenuncheze”.

SUA sunt pregătite pentru un nou capitol cu „preşedinta Kamala Harris”. El a subliniat istoricul acesteia ca procuror care a urmărit marile bănci şi abuzatorii sexuali de copii.

„După criza creditelor ipotecare pentru locuinţe, ea a făcut presiuni asupra mea şi a administraţiei mele pentru a se asigura că proprietarii de locuinţe primesc o despăgubire echitabilă”.

Obama a mai spus că îl iubeşte pe Tim Walz, accentuând că este „genul de persoană care ar trebui să fie în politică - cineva care s-a născut într-un oraş mic, şi-a servit ţara, a predat copiilor, a antrenat fotbal şi a avut grijă de vecinii săi”. „Ştie cine şi ce este important”.

„În această nouă economie, avem nevoie de un preşedinte căruia chiar îi pasă de milioanele de oameni din această ţară care se trezesc în fiecare zi pentru a face munca esenţială, adesea ingrată, de a avea grijă de bolnavii noştri, de a ne curăţa străzile şi de a ne livra pachetele - şi care să le apere dreptul de a negocia pentru salarii şi condiţii de muncă mai bune”, a spus el, în timp ce a fost ovaţionat. „Kamala va fi acel preşedinte”.

Publicul a început să scandeze pentru scurt timp „Da, ea poate!”. 

Obama spune că Trump şi „donatorii săi bine înzestraţi” cred în „câştigul unui grup” este „pierderea altui grup”.

„Pentru ei, libertatea înseamnă că cei puternici pot face orice doresc, fie că este vorba de a concedia lucrătorii care încearcă să organizeze un sindicat, fie că este vorba de a pune otravă în râuri sau de a evita plata taxelor, aşa cum trebuie să facă toată lumea”, adaugă el.

Democraţii, spune el, „au o idee mai largă despre libertate”, care permite lucrătorilor să îşi întreţină familiile, „să respire aer curat şi să bea apă curată” şi să îşi trimită copiii la şcoală „fără să se îngrijoreze dacă se vor întoarce acasă”. „Aceasta este America în care cred Kamala Harris şi Tim Walz”.

Obama a revenit şi la o altă temă clasică a discursului său politic spunând că Harris şi Walz cred într-o Americă „în care «Noi, poporul», îi include pe toţi”.

„Şi în ciuda a ceea ce politica noastră ar putea sugera, cred că majoritatea americanilor înţeleg acest lucru. Acest sentiment de respect reciproc trebuie să facă parte din mesajul nostru”. 

Obama a declarat că mişcarea lui Trump de a anula un acord bipartizan privind frontierele în Senat şi de a priva femeile de drepturile reproductive îi afectează pe americani. Când mulţimea a huiduit, Obama a spus:

Obama: „Nu huiduiţi, votaţi!”

„Nu mai avem nevoie de încă patru ani de fanfaronadă, bâlbâială şi haos, am mai văzut acest film şi ştim cu toţii că continuarea este de obicei mai rea”, a spus Obama.

Obama a spus că „restul lumii urmăreşte” ce se întâmplă în alegerile din noiembrie.

„Nicio naţiune, nicio societate nu a încercat până acum să construiască o democraţie atât de mare şi diversă ca a noastră - una în care loialitatea şi comunitatea noastră sunt definite nu de rasă sau sânge, ci de un crez comun”, spune el.

Obama spune că, deşi SUA nu pot fi „poliţiştii lumii” sau „să eradicheze orice cruzime şi nedreptate”, America „trebuie să fie o forţă a binelui. Asta crede Kamala Harris - şi la fel cred majoritatea americanilor”.

În ciuda haosului din lume în acest moment, Obama spune că există „veşti bune” în America.

„Majoritatea dintre noi nu vrea să trăiască într-o ţară care este amară şi divizată”, adaugă el. „Vrem ceva mai bun. Vrem să fim mai buni. Iar bucuria şi entuziasmul pe care le vedem în jurul acestei campanii ne spune că nu suntem singuri”. 

La finalul discursului său, Obama a afirmat că America tânjeşte după o revenire „la o Americă în care lucrăm împreună”.

El a descris această Americă ca fiind una care exploatează „îngerii mai buni ai naturii noastre”.

„Despre asta este vorba în aceste alegeri”, spune el. El a a adăugat că „dacă fiecare dintre noi îşi face partea în următoarele 77 de zile” şi „lucrăm aşa cum nu am mai lucrat niciodată”, Harris va fi ales preşedinte.

„Vom alege lideri care vor lupta pentru America plină de speranţă şi de viitor în care credem”, a spus el. „Împreună, şi noi vom construi o ţară mai sigură şi mai dreaptă, mai egală şi mai liberă”.

„Să trecem la treabă”, a conchis el. „Dumnezeu să vă binecuvânteze şi Dumnezeu să binecuvânteze Statele Unite ale Americii”.

×
Citește mai multe din Alegeri SUA 2024
» Vezi toate știrile din Alegeri SUA 2024
Cele mai noi știri
Parteneri
x close