Antena 3 CNN Externe Alegeri SUA 2024 Mihai Gâdea, despre tensiunile fără precendent din SUA: Pennsylvania ar putea decide viitorul președinte

Mihai Gâdea, despre tensiunile fără precendent din SUA: Pennsylvania ar putea decide viitorul președinte

Andreea Ştefan
3 minute de citit Publicat la 21:50 05 Noi 2024 Modificat la 07:52 06 Noi 2024
mihai gadea washington
Competiția Harris vs Trump din principalele puncte strategice americane se vede în direct la Antena 3 CNN. Foto: Alin Romașcan

Jurnalistul Mihai Gâdea a explicat, marți seară, într-o corespondență specială din Washington, că tensiunea electorală atinge noi culmi în Statele Unite. Peste 300 de sondaje de opinie indică o egalitate între Kamala Harris și Donald Trump, iar bătălia se concentrează acum pe statele-cheie. Pennsylvania devine un teren crucial, care, odată câștigat de una dintre tabere, va da viitorul președinte al SUA. Analizele indică posibile răsturnări de situație, iar șansele lui Trump de a reveni la Casa Albă par să crească în fiecare zi.

„Este o zi superbă în Washington, iar tensiunea este așa cum n-am văzut niciodată. Am fost la alegerile din 2016, însă niciodată nu a fost într-atât de tensionat cum este acum. Vă dau un element care mi se pare extrem de important pentru a înțelege cam cât de complicate și spectaculoase sunt aceste alegeri prezidențiale din America. Peste 300 de sondaje - 334 de sondaje de opinie - dau o egalitate între doamna Harris și domnul Trump. 

Este fără precedent să te uiți în statele-cheie, în swing-states, pentru a vedea că lucrurile sunt atât de strânse, sunt în marja de eroare. Sigur că sunt elemente care ne ajută să înțelegem un pic mai bine lucrurile. Mă uit în momentul de față la o informație care vine de la colegii noștri de la CNN, care vorbește despre faptul că, în acest moment, democrații, într-un număr impresionant - 100.000 de voluntari - au bătut la ușile celor din Pennsylvania pentru a-i invita la vot, ceea ce indică o temere majoră din partea doamnei Harris, pentru că ar putea să piardă acest stat.

Pennsylvania, spun mulți, este statul care ar putea să-l facă pe fostul președinte Trump din nou președinte, iar pe doamna Kamala Harris, dacă învinge în Pennsylvania, de asemenea, să ajungă președinte.

În momentul acesta, este o bătălie și a mesajelor care vin din ambele tabere. Ne uităm la ceea ce Elon Musk, cel mai bogat om din lume și care-l susține direct și pe față pe Donald Trump, a publicat astăzi, arătând anumite date și spunând că, de fapt, Donald Trump va învinge în Pennsylvania, ceea ce, așa cum spuneam mai devreme, ar putea să îl facă președintele Statelor Unite din nou.

Sunt și alte analize, alte studii, care arată faptul că Donald Trump, în trei state cheie, în Georgia, în Arizona și în Carolina de Nord ar fi într-o creștere de popularitate în ultimele zile, ceea ce ar putea să însemne că, dacă învinge în aceste state, șansele domniei sale de a reveni la Casa Albă sunt foarte mari. 

Foștii consilieri ai lui Ronald Reagan și Barack Obama spun că Harris ar putea pierde alegerile

E important să ne uităm la ce spun oamenii de analiză. Un consilier al fostului președinte Ronald Reagan vorbește despre trei motive care ar putea să o facă pe Kamala Harris să piardă aceste alegeri, unul dintre ele fiind acela că mesajul său din această campanie este unul diferit față de baza fundamentală a partidului democrat. Sigur că acestea sunt analize, sunt puncte de vedere. Este un consilier, un politician care lucrează pentru tabăra conservatoare. Însă, inclusiv un fost consilier al fostului președinte Barack Obama vorbește despre faptul că doamna Harris ar putea să piardă și că votul este înfricoșător pentru democrați. 

Există elemente însă care ar putea arăta că este și o răsturnare de situație, chiar dacă unii analiști vorbesc despre o posibilă victorie a lui Donald Trump. Publicația The Hill dădea în această dimineață 54% șanse fostului președinte Trump să se întoarcă la Casa Albă”, a transmis Mihai Gâdea din Washington.

Europa urmărește cu îngrijorare alegerile din SUA

„În momentul în care te uiți la aceste alegeri din perspectiva noastră, a României, care avem un parteneriat strategic, este cel mai important parteneriat strategic. Fără Statele Unite, știm foarte bine cât de precară ar putea să fie securitatea în regiune, securitatea pentru România.

Întreaga lume se uită la alegerile din SUA din perspectiva lor, pentru că, în momentul de față, știm  foarte bine că, Donald Trump, dacă ne uităm la mandatul său anterior, a avut o abordare ușor diferită față de predecesorii săi. A investit mai mult în noua Europă, așa cum este numită partea noastră de lume, România, Polonia și în țările care sunt pe flancul estic, și a dezvoltat o relație mai complicată cu țări ca Germania. 

Dacă la început a avut o relație foarte bună cu Emmanuel Macron, mergând chiar la parada de Ziua Națională a Franței, ulterior lucrurile s-au mai complicat un pic.

The Wall Street Journal scria chiar astăzi că Europa se uită cu teamă și unii se gândesc dacă nu cumva ar trebui să schimbe relațiile cu Statele Unite. E posibil, însă, ca aceste analize să fie sub impresia emoțiilor, într-un moment în care toate lucrurile sunt la cald”, a mai relatat Mihai Gâdea.

×
x close