Antena 3 CNN Externe John Kirby, declarație în exclusivitate la Antena 3 CNN: "Președintele Biden a fost foarte clar: vrem ca Ucraina să se poată apăra"

John Kirby, declarație în exclusivitate la Antena 3 CNN: "Președintele Biden a fost foarte clar: vrem ca Ucraina să se poată apăra"

Kirby Antena 3 CNN
John Kirby. Sursă foto: Antena 3 CNN
de Sabrina Preda    |    Sergiu Cora    |    11 Iul 2024   •   21:41

John Kirby, consilierul de comunicare al Casei Albe pentru Securitate Națională, a declarat în exclusivitate pentru Antena 3 CNN că Statele Unite susțin demersul Ucrainei de a-și elibera teritoriile sub ocupație rusă și de a-și reface integritatea teritorială.

"Cred că președintele Biden a fost foarte clar când a spus că ne dorim (SUA, n.r.) ca Ucraina să se poată apăra. Și când a spus că vrem ca Ucraina să-și poată recăpăta teritoriile pe care rușii au încercat să le ocupe sau pe care le ocupă în prezent.

Președintele Biden a dat instrucțiuni ca armele americane să fie folosite peste graniță (granița ucraineană, n.r.) în imediata apropiere, pentru a combate amenințări iminente. Politica noastră nu s-a schimbat în privința asta. De la începutul războiului, președintele Biden s-a concentrat pe a ne asigura că Ucraina are ce îi trebuie și pe întărirea flancului estic", a spus Kirby.

Aliații NATO reuniți la summitul de la Washington au decis un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina și au adoptat o declarație în care afirmă că drumul acestei țări spre calitatea de membru al organizației militare este ireversibil.

Separat, SUA, România și alte trei state NATO s-au angajat să doneze Ucrainei sisteme anti-rachetă Patriot.

În plus, secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat în marja Summitului NATO că "avioanele de vânătoare F-16 au început să se îndrepte spre Ucraina".

Aceste aparate au fost îndelung solicitate de Kiev.

Livrarea lor efectivă a fost însă condiționată atât de aprobarea SUA, cât și de procesul complex al antrenării unor piloți ucraineni care să piloteze astfel de aparate.

"Sunt încântat să anunț că, în timp ce vorbim, este în curs de desfășurare transferul avioanelor F-16, care vin din Danemarca și din Olanda. Și acele avioane vor zbura pe cerul Ucrainei în această vară, pentru a se asigura că Ucraina poate continua să se apere eficient împotriva agresiunii ruse”, a declarat Blinken.

Ucraina speră să primească primele aeronave F-16 în cursul acestei veri, dar are nevoie de cel puțin 128, după cum a declarat, marți, președintele Volodimir Zelenski într-un discurs Fundația Ronald Reagan din capitala americană.

Potrivit liderului de la Kiev, Rusia a reușit să desfășoare 300 de aeronave militare pe zi pentru a ataca Ucraina.

"Ştiţi, noi tot așteptăm. Așa cum mama mă aștepta mereu să vin când se termina școala și eu găseam mereu un motiv să întârzii. E același lucru, doar că mult mai serios", a spus Volodimir Zelenski, citat de presa ucraineană.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close