Antena 3 CNN Externe Alegeri SUA 2024 Cele mai recente sondaje pentru alegerile din SUA. Care e diferența dintre Kamala Harris și Donald Trump

Cele mai recente sondaje pentru alegerile din SUA. Care e diferența dintre Kamala Harris și Donald Trump

Andreea Ştefan
4 minute de citit Publicat la 00:40 31 Aug 2024 Modificat la 08:09 31 Aug 2024
kamala harris donald trump getty
Situația din anumite state-cheie va decide rezultatul alegerilor din 5 noiembrie. Sursă colaj foto: Getty Images

Pe 21 iulie, Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială pentru a o susține pe Kamala Harris. Această mișcare istorică a schimbat peisajul alegerilor și părerea multora despre cursa prezidențială. Pe măsură ce alegerile intră în ultimele săptămâni, The Guardian a făcut o medie a sondajelor naționale pentru a vedea cum se descurcă cei doi candidați: 46.6% dintre alegători o susțin pe Kamala, iar 44.8% pe Trump.

În timp ce cifrele sondajului realizat de Gallup indică o creștere a entuziasmului în rândul tuturor alegătorilor - inclusiv al republicanilor - în ultimele cinci luni, cifrele comparative arată o creștere mult mai accentuată în rândul democraților - ceea ce indică faptul că înlocuirea lui Joe Biden de către Harris în calitate de candidat la președinție este probabil factorul determinant.

Creșterea entuziasmului în rândul Democraților

Creșterea entuziasmului coincide cu îmbunătățirea rezultatelor generale ale lui Harris în sondaje, în comparație cu Biden, care s-a retras din cursă luna trecută după o prestație slabă la dezbateri, ce a amenințat să scadă și mai mult cifrele sale deja stagnante în confruntările din sondaje cu Donald Trump.

Un nou sondaj Reuters/Ipsos publicat joi arată că Harris îl devansează pe Trump la nivel național cu 45% la 41% - o marjă în concordanță cu alte sondaje de la convenția națională democrată de săptămâna trecută din Chicago, care a confirmat statutul de candidat al vicepreședintelui SUA.

De atunci, cifrele obținute de Harris au consolidat, în general, avansul mic pe care îl acumulase de la ascensiunea sa în fruntea listei democrate în luna iulie, sugerând că poziția sa a fost stimulată și mai mult de tradiționala revenire post-convenție pe care o primesc de obicei candidații la președinție.

Impactul deciziei lui Robert F. Kennedy Jr.

Efectul deciziei lui Robert F Kennedy Jr. de a-și suspenda campania prezidențială independentă și de a-l susține pe Trump săptămâna aceasta nu este clar, deoarece sondajele Reuters/Ipsos și alte sondaje recente erau încă în curs de realizare la momentul anunțului său din 23 august.

Campania Trump susține că această susținere va spori șansele fostului președinte, chiar dacă numărul de sondaje al lui Kennedy, odinioară strălucitor, scăzuse la aproximativ 5% înainte de retragerea sa.

Situația în statele-cheie

Dar situația din anumite state-cheie va decide rezultatul alegerilor din 5 noiembrie și, și aici, Harris arată o îmbunătățire semnificativă față de Biden înainte ca acesta să părăsească cursa.

Un sondaj Fox News de joi a arătat că vicepreședintele are un avans strâns în trei din cele patru state din centura sudică a soarelui: 48 la 47% în Arizona și 48 la 46% în Georgia și Nevada. În al patrulea stat, Carolina de Nord - pe care Trump l-a câștigat cu doar 1,4% în 2020 - candidatul republican avea un singur punct avans, 48 la 47%.

Sondajul a reprezentat un mare salt față de cifrele recente înregistrate de Biden, care îl urma pe Trump cu șase puncte în Georgia în aprilie și cu cinci puncte în Nevada și Arizona încă din iunie.

Reacția campaniei lui Trump

De asemenea, a declanșat o reacție furioasă din partea campaniei lui Trump, care a criticat cifrele într-o declarație care reflectă miza.

„Este din nou acea perioadă a anului. Fox publică sondaje atroce”, a declarat campania. „Președintele Trump continuă să surclaseze sondajele din ciclurile trecute”.

Declarația a susținut că nivelul actual de susținere al lui Trump a fost mai mare în Arizona, Nevada și Carolina de Nord decât la un moment echivalent în alegerile din 2020, pe care le-a pierdut în cele din urmă în fața lui Biden.

Sondajele variate arată că cei doi candidați sunt la egalitate în alte trei state cruciale, Pennsylvania, Michigan și Wisconsin, numite uneori în mod eronat centura de rugină.

În aceste competiții pe muchie de cuțit, Harris va spera să fie ajutată de entuziasmul nou descoperit pentru candidatura sa în rândul bazei democrate, care, potrivit sondajului Gallup, depășește entuziasmul simțit de alegătorii republicani pentru Trump și poate fi un stimulent suplimentar pentru alegători să meargă la urne.

Aproximativ 78% dintre alegătorii democrați au declarat celor de la Gallup că se simt entuziasmați să voteze cu Harris în fruntea listei partidului, un salt dramatic față de cei 55% care au spus același lucru în martie anul trecut, când Biden era candidatul, într-o perioadă în care îndoielile legate de vârsta sa erau deja obișnuite.

Entuziasmul alegătorilor și participarea la vot

Entuziasmul alegătorilor republicani pentru Trump în aceeași perioadă a înregistrat o creștere mai modestă, de la 59 la 64%.

„Democrații și independenții de orientare democrată sunt în mare parte cauza creșterii entuziasmului la nivel național”, a scris Jeffrey M Jones de la Gallup într-un comentariu care explică noile cifre.

Nivelul actual de entuziasm al democraților, a continuat Jones, este cu doar un punct mai mic decât cel mai ridicat nivel înregistrat de Gallup în secolul XXI pentru acest grup, care a fost de 79% în februarie 2008, când Barack Obama și Hillary Clinton se luptau pentru nominalizarea partidului la președinție.

Cu toate acestea, motivația ridicată nu înseamnă neapărat că Harris va câștiga, deoarece și adepții lui Trump sunt entuziaști. Ceea ce poate garanta este o prezență ridicată la vot.

„Ca urmare a gândirii electorale ridicate și a entuziasmului în ambele partide, participarea la vot ar putea depăși nivelul din 2020, când două treimi dintre adulții americani eligibili au votat, cel mai ridicat nivel din ultimii peste 100 de ani”, a concluzionat Jones.

×
x close