Antena 3 CNN Externe Alegeri SUA 2024 Axios: Iranul este acum cea mai mare amenințare pentru alegerile prezidențiale din SUA. „Țineți-vă bine”

Axios: Iranul este acum cea mai mare amenințare pentru alegerile prezidențiale din SUA. „Țineți-vă bine”

iran vs sua getty
Un fost director adjunct al FBI spune că Teheranul pare să urmeze „o schiță exactă a ceea ce au făcut rușii în 2016”. Sursă foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    17 Aug 2024   •   12:10

Iranul, nu Rusia, se dovedește a fi cea mai mare amenințare la adresa alegerilor prezidențiale din SUA, scrie Axios. James Turgal, un fost director adjunct al FBI, spune că Teheranul pare să urmeze „o schiță exactă a ceea ce au făcut rușii în 2016”.

Rusia și Iranul au devenit din ce în ce mai îndrăznețe și mai înfometate în atacurile lor asupra alegerilor din SUA, spun oficialii, iar în ultima parte a alegerilor prezidențiale ar putea fi și mai mult haos.

Cercetătorii Google au publicat miercuri un raport care confirmă că hackerii susținuți de Iran au vizat atât campania lui Trump, cât și cea a lui Biden într-un atac de phishing.

FBI investighează în mod activ afirmațiile campaniei Trump potrivit cărora Iranul i-a piratat sistemele și scurge materiale furate către agențiile de presă din SUA.

Adversarii străini își doresc din ce în ce mai mult să țintească alegerile din SUA într-un mediu geopolitic tensionat, a declarat Sean Minor, șeful echipei de cercetare a operațiunilor de influență a Recorded Future, în cadrul unui webinar desfășurat săptămâna aceasta.

Implicarea SUA în mai multe conflicte globale de profil înalt - inclusiv războiul din Ucraina, tensiunile dintre China și Taiwan și războiul Israel-Hamas - a pus o țintă majoră pe cursa prezidențială.

Iranul a început să utilizeze operațiuni de influențare pentru a submina campania lui Trump, a avertizat luna trecută comunitatea americană de informații.

Iranul a manifestat un interes din ce în ce mai mare de a-l viza pe fostul președinte Donald Trump și guvernul SUA începând din ianuarie 2020, când o lovitură aeriană americană l-a ucis pe generalul iranian Qasem Soleimani.

În timpul alegerilor prezidențiale din 2020, doi hackeri iranieni au furat informații confidențiale privind alegătorii americani de pe cel puțin un site electoral și s-au dat drept membri ai Proud Boys pentru a trimite amenințări democraților, conform documentelor de acuzare. Iar în 2022, hackerii iranieni au fost văzuți folosind tactici similare pentru a viza alegătorii în luna dinaintea alegerilor din noiembrie, conform unei alerte a FBI.

Iranul pare să urmeze acum manualul elaborat de Rusia în 2016 pentru a viza o campanie prezidențială americană, a declarat pentru Axios James Turgal, un fost director adjunct al FBI.

„Este aproape o schiță exactă a ceea ce au făcut rușii în 2016”, spune Turgal, care este în prezent vicepreședinte pentru riscuri cibernetice la Optiv.

Iar Iranul a colaborat mai strâns cu guvernul rus de la invazia Ucrainei de acum mai bine de doi ani - ceea ce sugerează că ar fi putut face schimb de informații.

„Nu este o coincidență faptul că vedem acum acțiuni și amenințări cibernetice foarte active care reflectă [tacticile] rusești”, spune Turgal.

Iranul este cunoscut pentru un stil zgomotos și haotic de interferență externă care, de obicei, nu apare până în ultima lună a ciclului electoral din SUA.

Dar atât uciderea lui Soleimani, cât și anii în care Trump a fost candidatul prezidențial prezumtiv al Partidului Republican au dat Iranului mai mult timp să se pregătească și să urmărească o abordare mai sofisticată de tip hack-and-leak, similară cu cea a Rusiei.

Niciuna dintre publicațiile care au primit materiale ale campaniei Trump aparent divulgate nu le-a publicat. De asemenea, oficialii nu au confirmat că Iranul se află în spatele acestor scurgeri.

Dar dacă Iranul a fost în spatele scurgerilor de informații, hackerii săi vor fi probabil motivați să găsească alte mijloace de a publica documentele, spune Turgal.

„Țineți-vă bine, pentru că lucrurile vor deveni ciudate”, a James Turgal, un fost director adjunct al FBI.

×
Citește mai multe din Alegeri SUA 2024
» Vezi toate știrile din Alegeri SUA 2024
Cele mai noi știri
Parteneri
x close