Antena 3 CNN Externe Alegeri SUA 2024 Antony Blinken dă de înțeles că nu mai vrea să fie secretar de stat după alegeri

Antony Blinken dă de înțeles că nu mai vrea să fie secretar de stat după alegeri

Blinken Abaca
Secretarul de stat american al SUA, Antony Blinken / Sursă foto: hepta / Abaca Press
de Roxana Mihăiescu    |    06 Sep 2024   •   09:10

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a declarat, joi, că speră să petreacă mai mult timp cu copiii săi anul viitor, dând astfel de înţeles că nu intenţionează să îşi continue rolul de secretar de stat al SUA indiferent de rezultatul alegerilor prezidenţiale din noiembrie, informează AFP, potrivit Agerpres.

Tată a doi copii mici, secretarul de stat american a avut anul trecut o agendă foarte încărcată. Diplomatul s-a deplasat de nouă ori în Orientul Mijlociu după atacul Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie, în special în cadrul extrem de dificilelor negocieri pentru un armistiţiu în Gaza.

„În ceea ce priveşte propriul meu viitor, tot de ce trebuie să am grijă în acest moment este echilibrul acestui guvern în ianuarie”, a declarat Antony Blinken pentru presă în timpul unei deplasări în Haiti, prima a unui secretar de stat american după aproape un deceniu.

„Pentru că am petrecut săptămâna trecută un fel de concediu cu copiii mei, pot să vă spun că abia aştept să dispun de mai mult timp (pentru a fi) cu ei”, a declarat diplomatul de 62 de ani.

Este foarte rar ca un secretar de stat american să îşi continue rolul după un scrutin prezidenţial, chiar şi în caz de victorie a preşedintelui aflat la sfârşit de mandat. Cel mai recent asemenea caz a fost George Shultz, şef al diplomaţiei în timpul republicanului Ronald Reagan vreme de şase ani, în anii 1980.

Foarte apropiat de Joe Biden, Antony Blinken este însă mai puţin apropiat de vicepreşedinta Kamala Harris, noua candidată a democraţilor pentru alegerile din noiembrie, după retragerea din cursă a preşedintelui de 81 de ani.

×
Citește mai multe din Alegeri SUA 2024
» Vezi toate știrile din Alegeri SUA 2024
Cele mai noi știri
Parteneri
x close