Antena 3 CNN Externe Alegeri SUA 2024 Bătălia pentru Congresul SUA se dă în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Cine ar putea să controleze legislativul american

Bătălia pentru Congresul SUA se dă în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Cine ar putea să controleze legislativul american

Adrian Dumitru
4 minute de citit Publicat la 14:49 04 Noi 2024 Modificat la 16:21 04 Noi 2024
alegători la coada la vot in SUA
Eliminarea garanţiei constituţionale a avortului a dus la declanşarea mai multor referendumuri in statele americane. Foto: Getty Images

Alegătorii americani decid, marţi, cine va prelua controlul Casei Albe, dar sunt în joc şi un nou congres şi soarta a zeci de mii de aleşi, în timp ce problema avortului face obiectul mai multor referendumuri locale. Pe lângă alegerea unui nou preşedinte, milioane de alegători americani vor decide soarta membrilor aleşi ai Congresului, format din două camere legislative la fel de puternice: Camera Reprezentanţilor şi Senatul.

Camera Reprezentanţilor

- Camera Reprezentanţilor: cele 435 de mandate de doi ani sunt din nou puse la bătaie. Votul pentru Camera Reprezentanţilor este pe un sistem uninominal pur în fiecare circumscripţie. Republicanii controlează camera inferioară cu o majoritate extrem de fragilă, dar după ce Joe Biden s-a retras din cursa pentru Casa Albă în favoarea Kamalei Harris, democraţii speră într-o revenire a entuziasmului sinonim cu o nouă victorie.

- Senat: 34 din cele 100 de locuri din camera superioară sunt în joc, pentru un mandat de şase ani. Democraţii, care au o majoritate fragilă, de un loc, în Senat, au sarcina dificilă de a apăra două treimi din locurile puse în joc. Republicanii sunt favoriţi şi intenţionează să întoarcă rezultatul.
SUA sunt polarizate, dar nu este neobişnuit ca, la începutul unei preşedinţii, acelaşi partid să controleze atât executivul, cât şi ambele camere ale Congresului, adică toate pârghiile majore ale puterii federale.

Senatul SUA

Democraţii au, în prezent, o majoritate foarte strânsă în Senat (51 de locuri la 49). În acest an, 34 din cele 100 de locuri urmează să fie reînnoite.

Republicanii sunt aproape siguri că vor câştiga scaunul senatorului Joe Manchin din Virginia de Vest, un fost democrat care nu candidează pentru realegere. Orice altă captură le-ar putea permite astfel să recâştige majoritatea.

Montana

În Montana, democratul Jon Tester, 68 de ani, singurul senator agricultor, conduce o campanie de realegere complicată într-un stat favorabil lui Donald Trump.

El se confruntă cu republicanul Tim Sheehy, un novice în politică, dar în frunte în sondaje. Ofiţer în Forţele Speciale ale Marinei SUA, care a fondat o companie aerospaţială, el a fost acuzat că a minţit în legătură cu o rană de război.

Ohio

Democratul Sherrod Brown, în vârstă de 71 de ani, în funcţie din 2007, îşi doreşte realegerea în Ohio, unde Donald Trump a fost în frunte în 2016 şi 2020.

Cursa împotriva republicanului Bernie Moreno, un fost dealer auto în vârstă de 57 de ani de origine columbiană, este extrem de strânsă.

Pennsylvania

Democratul Bob Casey candidează pentru realegere în acest stat-cheie, care este râvnit în special de Kamala Harris şi Donald Trump. În vârstă de 60 de ani, el are un avans foarte mic în sondaje.

Casey îl înfruntă pe republicanul David McCormick, un om de afaceri care a luat cuvântul la mai multe mitinguri ale lui Donald Trump, inclusiv la cel în care fostul preşedinte a fost ţinta unei tentative de asasinat.

Michigan

Senatoarea democrată în funcţie şi-a anunţat retragerea, declanşând o luptă dură pentru a o înlocui între doi foşti ofiţeri de informaţii americani în acest alt stat-cheie.

Democraţii mizează pe Elissa Slotkin, în vârstă de 48 de ani, care a fost aleasă până acum în Camera Reprezentanţilor după ce a lucrat pentru CIA, şi care este uşor în faţă în sondaje.

Rivalul ei republican, Mike Rogers, în vârstă de 61 de ani, a lucrat pentru FBI şi a fost de asemenea ales în Camera Reprezentanţilor, înainte de a trece în sectorul privat. 

Wisconsin

În acest alt stat-cheie, democrata Tammy Baldwin, în vârstă de 62 de ani, luptă pentru un al treilea mandat. În 2013, ea a devenit primul senator homosexual declarat.

În sondajele de opinie, ea are un avans foarte mic în faţa adversarului său, republicanul şi omul de afaceri Eric Hovde.

Punctul culminant al campaniei sale: s-a scufundat în apele unui lac îngheţat pentru a dovedi că este "cu adevărat din Wisconsin", în faţa atacurilor care indicau că aparţine de California.

Texas şi Nebraska 

Şi republicanii trebuie să apere locuri contestate.

În Texas, Ted Cruz, cunoscut la nivel naţional pentru ieşirile sale provocatoare, este contestat de democratul Colin Allred, un fost jucător de fotbal american. O înfrângere a primului ar fi o lovitură neaşteptată pentru partidul lui Donald Trump.

În Nebraska, un independent, Dan Osborn, încearcă de asemenea să creeze o surpriză împotriva republicanei Deb Fischer, în funcţie din 2013.

Guvernatori şi alegeri locale

Unsprezece din cele 50 de state americane vor alege noi guvernatori. Cea mai puternică personalitate politică dintr-un stat, guvernatorul deţine puterea executivă asupra foarte multor competenţe care nu intră în atribuţiile guvernului federal.

În Carolina de Nord, unul dintre statele-cheie la alegerile prezidenţiale, republicanul Mark Robinson, susţinut de Donald Trump, şi-a menţinut candidatura în ciuda informaţiilor din presa americană potrivit cărora ar fi publicat mesaje pro-sclavie şi pro-naziste pe un site pornografic în anii 2010, ceea ce el neagă.

Mii de posturi vor fi puse la bătaie în alegeri şi la nivel local: legislativele de stat, judecătorii, primarii şi consiliile locale, comitate, şerifi.

Zeci de referendumuri

De la abolirea în 2022 a garanţiei federale la avort de către o Curte cu majoritate conservatoare, problema avortului nu a părăsit dezbaterea publică. Democraţii folosesc „drepturile reproductive” ca sperietoare pentru a descuraja în special femeile să voteze republicani.

Americanii vor vota dacă statele ar trebui să garanteze dreptul la avort în nu mai puţin de zece dintre ele. Iar în jumătate dintre acestea (Florida, Arizona, Nebraska, Missouri, Dakota de Sud), rezultatul ar putea însemna o schimbare concretă a accesului la acest drept.

În Florida, al treilea cel mai populat stat din ţară, avortul a fost restricţionat din luna mai la şase săptămâni de sarcină, adică înainte ca multe femei să ştie că sunt însărcinate. Alegătorii vor putea opta pentru ca avorturile să fie permise până în momentul în care fătul poate supravieţui în afara pântecelui mamei (viabilitate, aproximativ 24 de săptămâni). Pentru a realiza acest lucru, „amendamentul 4” are nevoie de 60% din voturi. Conform sondajelor recente, adoptarea sa rămâne foarte incertă.

Zeci de alte referendumuri privind o mare varietate de probleme vor fi organizate în Statele Unite.

În Colorado, de exemplu, alegătorii vor decide dacă să interzică sau nu „vânătoarea de trofee”, cu alte cuvinte uciderea leilor de munte sau a linx-ului. Iar în Maine, ei vor decide dacă să schimbe steagul.

×
Parteneri
x close