Antena 3 CNN Externe Alegeri SUA 2024 Alegeri prezidențiale SUA 2024: Kamala Harris îl ajunge din urmă pe Donald Trump. Ce arată cele mai recente sondaje

Alegeri prezidențiale SUA 2024: Kamala Harris îl ajunge din urmă pe Donald Trump. Ce arată cele mai recente sondaje

BeFunky-collage - 2024-08-04T223447.796
Kamala Harris l-a ajuns pe Donald Trump în intențiile de vot / sursă foto: Profimedia Images
de Roxana Mihăiescu    |    04 Aug 2024   •   22:36

Kamala Harris, care urmează să anunţe peste puţin timp candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte, l-a ajuns pe Donald Trump în intenţiile de vot şi bulversează o cursă spre Casa Albă pe care fostul preşedinte american o credea terminată, conform rezultatelor unui sondaj publicat duminică, informează AFP, citat de Agerpres. 

Căutând să spargă acest acest elan câştigat de vicepreşedintele de 59 de ani în doar două săptămâni, Donald Trump şi-a lansat în ultimele zile loviturile împotriva rivalei sale, atacând-o pe tema originilor sale şi a capacităţilor sale mintale.

Întrarea în competiţie a Kamalei Harris, care a preluat ştafeta democraţilor după anunţul neaşteptat al retragerii din cursă a preşedintelui Joe Biden, a amestecat complet cărţile, reducând decalajul pe care şi-l asigurase Donald Trump.

Potrivit unui nou sondaj al CBS, 50% dintre alegători spun acum că vor vota pentru Kamala Harris, faţă de 49% pentru Donald Trump. Un foarte uşor avans, situat în marja de eroare, dar pe care Joe Biden nu l-a avut niciodată.

Vicepreşedintele beneficiază în special de un sprijin sporit din partea femeilor şi alegătorilor de culoare. Dintre aceştia, mai mulţi decât în iulie declară acum că intenţionează să iasă la vot.

Provocarea pentru Kamala Harris va fi să menţină această dinamică pozitivă în timpul lunilor rămase până la alegeri, în 5 noiembrie.

O etapă importantă va fi anunţarea până marţi a alegerii candidatului său pentru funcţia de vicepreşedinte dacă Harris va fi aleasă.

Forţată să ia o decizie foarte rapid, în timp ce un astfel de proces de selecţie durează în general mai multe luni, Kamala Harris ar trebui, potrivit observatorilor, să aleagă un bărbat alb care să-i permită să-şi extindă baza şi să compenseze unele puncte slabe din campania ei.

Potrivit mai multor media americane, trei candidaţi potenţiali se află la Washington pentru a discuta duminică cu Kamala Harris: Mark Kelly, senator de Arizona, Josh Shapiro, guvernator al statului-cheie Pennsylvania, precum şi Tim Walz, guvernator mai puţin cunoscut al statului Minnesota.

Numele lui Andy Beshear, guvernator de Kentucky, şi al actualului ministru al transporturilor, Pete Buttigieg, au circulat de asemenea.

Această alegere va trebui "să ajute la o defini", a subliniat analistul politic Amy Walter.

Echipa de campanie a Kamalei Harris a anunţat deja că duetul va începe să facă de marţi un turneu în cel puţin şapte state-cheie ale ţării, unde alegerile prezidenţiale ar putea fi decise.

Fostă procuroare şi ex-senatoare de California, Harris s-a asigurat că va deveni candidata democraţilor după ce a obţinut sprijinul a mai mult de jumătate dintre delegaţii partidului său în această săptămână, în cadrul unui vot online care se va încheia luni.

Ea va accepta oficial învestitura după închiderea scrutinului şi o va celebra în cadrul convenţiei Partidului Democrat la jumătatea lunii august la Chicago.

Alt semn bun pentru campania sa este că echipa ei a anunţat în această săptămână că a strâns 310 milioane de dolari în luna iulie, adică mai mult decât dublă faţă de Donald Trump.

Trump, care se confrunta până acum cu un Joe Biden de 81 de ani, pe care îl prezenta drept "senil", a fost forţat să-şi revizuiască strategia în faţa unei rivale cu aproape 20 de ani mai tânără.

Dacă va aleasă preşedinte, Kamala Harris, născută dintr-un tată jamaican şi o mamă indiană, va fi prima femeie de culoare preşedinte al SUA.

Sâmbătă seara, evocând unui miting în Georgia posibilitatea unei dezbateri televizate- asupra căreia cei doi candidaţi nu reuşesc să se pună de acord -Donald Trump a afirmat că ea "nu ar fi capabilă să se exprime".

×
Citește mai multe din Alegeri SUA 2024
» Vezi toate știrile din Alegeri SUA 2024
Cele mai noi știri
Parteneri
x close