Statele Unite trăiesc în ritmul dezbaterilor urmărite în direct de zeci de milioane de telespectatori, exploziilor de mesaje pe Twitter care ironizează uneori candidaţii, mitingurilor politice conduse vioi. Întrebarea principală: cine, dintre Mitt Romney sau Barack Obama, va fi următorul preşedinte?
De partea cealaltă a Pacificului, unde marele Congres cincinal comunist se deschide pe 8 noiembrie, delegaţii sunt adesea desemnaţi ca aleşi, luptele se desfăşoară în culise, clicile îşi împart între ele posturile-cheie (...). Aproape sigur, vicepreşedintele Xi Jinping se va ridica la un alt nivel pentru a prelua conducerea partidului unic şi, prin urmare, a Chinei.
Exuberanţă democratică occidentală împotriva rigidităţii socialismului chinez. Suspans electoral împotriva tranziţiei blocate. Dar, la final, doi lideri supremi, fiecare la conducerea unei puteri nucleare cu un loc permanent la Consiliul de Securitate al ONU.
Şi două economii, primele două ale planetei, care vor continua să colaboreze, chiar dacă Obama şi Romney se întrec în promisiuni de fermitate faţă de China.
Întâlniţi de AFP într-un campus universitar din Beijing, studenţi chinezi de origini diverse spun că urmăresc cu interes confruntarea americană. Dar fără să o invidieze sincer, contrar unor stereotipuri înrădăcinate în Occident potrivit cărora chinezii vor cu nerăbdare să-şi aleagă liderii.
Studentul la filozofie mărturiseşte admiraţia sa pentru calităţile oratorice ale lui Barack Obama.
În timpul celei de-a doua dezbateri prezidenţiale americane de la Universitatea din Hofstra (Long Island), candidaţii erau liberi să se mişte pe o scenă mică în faţa publicului care punea întrebările. Puţin după, în timpul unei cine de gală la New York, Mitt Romney şi Barack Obama au amuzat galeria cu înţepături ironice şi peiorative.
Inimaginabil în China, unde demnitarii par fixaţi într-o postură hieratică, presupusă încarnare a solemnităţii funcţiei lor.
"Obama este performant în faţa publicului, are o personalitate irezistibilă", apreciază Tu Zongchi, un student la relaţii internaţionale. Dar şi el crede sistemul electoral american este "inaplicabil la ora actuală în China".
"Alegerile din Statele Unite permit tuturor să participe, este pozitiv. Dar asta costă prea scump. În teorie, alegerea din China nu va costa nimic", spune el.
Aceşti studenţi sunt destul de reprezentativi pentru gândirea dominantă în China. "Chiar şi cei mai liberali dintre intelectualii chinezi nu prevăd democratizarea fără o perioadă de tranziţie în cursul căreia poporul va fi transmutat în cetăţeni", a subliniat într-o analiză recentă sociologul Jean-Louis Rocca (Sciences Po/CERI).
Pentru puterea comunistă, prioritatea este de a menţine stabilitatea relaţiei cu Washingtonul, cu scopul ca economia chineză să se dezvolte fără dificultăţi. Beijingul avea exact aceeaşi poziţie cu patru ani în urmă, când Barack Obama îl înfrunta pe John McCain.
De mai multe ori recent, Beijingul a avertizat faţă de o încercare de a face din China vinovată de dificultăţile economice americane.
"Fie că o vrea sau nu, fie că este democrat sau republican, viitorul preşedinte al Statelor Unite va fi obligat să-şi tempereze retorica adoptată pe parcursul campaniei faţă de China", a subliniat agenţia oficială China Nouă.