Antena 3 CNN Externe Alegeri prezidenţiale în Slovacia

Alegeri prezidenţiale în Slovacia

Alegeri prezidenţiale în Slovacia
21 Mar 2009   •   12:02

Alegătorii slovaci votează sâmbătă pentru desemnarea preşedintelui ţării. Funcţia este mai mult onorifică, dar scrutinul este considerat, totuşi, ca un test pentru partidul socialist, aflat la guvernare, care-l susţine pe actualul preşedinte Ivan Gasparovici. Şeful statului se confruntă cu o adversară puternică în persoana creştin-democratei Iveta Radiciova, prima femeie candidată la preşedinţie. Aceasta este, însă, criticată de Biserică, deoarece trăieşte în concubinaj şi refuză să condamne avortul.

Conform sondajelor dinaintea începerii votului, Ivan Gasparovici este cotat ca favorit, cu 50% din voturi, faţă de 30% cât ar putea strânge contracandidata sa, Iveta Radiciova. Cele aproximativ 6.000 de secţii de vot s-au deschis la ora locală 07.00. La vot sunt aşteptaţi circa patru milioane de alegători.

Conform Constituţiei slovace, pentru a fi validat, la scrutin trebuie să participe cel puţin 50% din alegători. În caz contrar se va organiza un nou tur de scrutin. Acesta ar urma să aibă loc pe data de 4 aprilie.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: alegeri prezidentiale Slovacia
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close