După numărarea a 96% din voturi, Stubb conducea cu 27,1% din voturi, potrivit datelor Ministerului Justiției, urmat de Haavisto cu 25,7% și de naționalistul Jussi Halla-aho pe locul al treilea cu 19,0%, scrie Reuters.
Televiziunea publică Yle a prognozat că Stubb și Haavisto se vor întâlni în turul al doilea, programat pentru 11 februarie.
Finlanda își alege un nou președinte care să conducă politica externă și de securitate a țării în noul său rol în cadrul NATO, după ce a rupt cu decenii de nealiniere pentru a se alătura alianței occidentale de apărare ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.
"Cred că finlandezii sunt în căutarea unui președinte al unei noi ere", a declarat Stubb, fost prim-ministru, pentru postul public de televiziune Yle.
Haavisto, care a ocupat funcția de ministru de externe până anul trecut, a declarat că se așteaptă să treacă în turul al doilea.
"Acesta este un rezultat splendid din primul tur și o diferență foarte mare față de cei din spatele nostru, așa că eu cred că vom trece în turul al doilea cu Alexander Stubb”, a declarat el pentru Yle.
Președintele Finlandei conduce politica externă și de securitate în strânsă cooperare cu guvernul și reprezintă țara la reuniunile NATO, acționând în același timp și în calitate de comandant-șef al forțelor de apărare finlandeze.
Toți cei trei candidați principali sunt susținători ai Ucrainei și au cerut măsuri dure împotriva Rusiei.
În timpul campaniilor lor electorale, atât Stubb, cât și Haavisto s-au orientat spre mijlocul politic, în timp ce Halla-aho și-a menținut profilul conservator de dreapta.
Pentru mulți finlandezi, naționalistul Halla-aho este o figură care divizează și care atrage atât susținători loiali, cât și adversari fermi.