Antena 3 CNN Externe 49 de milioane de francezi, chemaţi la urne pentru alegerile anticipate. Care sunt taberele favorite

49 de milioane de francezi, chemaţi la urne pentru alegerile anticipate. Care sunt taberele favorite

49 de milioane de francezi, chemaţi la urne pentru alegerile anticipate. Care sunt taberele favorite
Alegeri parlamentare anticipate în Franţa. Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Iun 2024   •   12:59

Astăzi au loc alegerile parlamentare în Franţa. Sunt alegeri cruciale în condiţiile în care extrema dreaptă câştiga tot mai mult teren. Preşedintele Macron are puţine şanse să obţină o majoritate, spun analiştii politici. Astfel că, cel mai probabil, Franța va intra într-o nouă eră a coabitării, a arătat Mihaela Copoşciuc, corespondent Antena 3 CNN în Franţa.

Mihaela Copoşciuc a vorbit duminică, la Antena 3 CNN, despre mizele acestor alegeri. Este o mobilizare mare de electori la aceste alegeri legislative, mult mai mare decât în 2022, a declarat ea.

Ultima coabitare a avut loc în 1997, când președintele Jacques Chirac a dizolvat și el Parlamentul.

Deputații din partidul Renaissance a lui Emmanuel Macron luptă să își reia locul pierdut după dizolvarea parlamentului francez și mizează și pe votul românilor cu dublă cetățenie.

49 de milioane de francezi, chemaţi la urne pentru alegerile anticipate

Blocul extremei drepte format din Reuniunea naţională şi dizidenţii din Republicanii conduşi de Eric Ciotti cumulează 36% din intenţii şi este deci mult în fruntea cursei cu un scor nemaiîntâlnit până acum.

Pe locul doi, Noul Front Popular este creditat cu circa 29% din intenţiile de vot.

Mişcarea prezidenţială Ensemble ar obţine doar 19-20%, adică 10 puncte mai puţin decât blocul de stânga.

Birourile de vot s-au deschis duminică, la ora locală 08:00 (06:00 GMT) în Franţa continentală, unde aproximativ 49 de milioane de alegători sunt chemaţi la urne pentru primul tur al alegerilor legislative.

Scrutinul cu mare suspans, ale cărui prime rezultate vor fi cunoscute în jurul orei locale 20:00 (18:00 GMT), ar putea bulversa peisajul politic francez şi deschide calea ascensiunii extremei drepte la putere peste o săptămână.

Sistemul electoral poate face dificilă estimarea exactă a distribuţiei celor 577 de locuri în Adunarea Naţională (camera inferioară a parlamentului), iar rezultatul final nu va fi cunoscut până la sfârşitul votului, pe 7 iulie.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Subiectele la Matematică şi Istorie, de la BAC 2024, au ajuns pe internet
x close