Scrutinul, care s-a desfăşurat pe fondul îngrijorării provocate de agresiunea Rusiei în Ucraina, a adus coaliţiei de centru-dreapta, formată din patru partide, 63 de mandate în parlamentul de o sută de locuri, potrivit unui sondaj al Institutului SKDS.
Potrivit acestor estimări, principala forţă a coaliţiei Unitate obţine 25 de locuri, în timp ce partidul rusofonilor Armonie (opoziţie, de stânga) totalizează 23.
"Acesta este un vot de încredere în partidul Unitate şi în coaliţie. Aceasta înseamnă că oamenii vor ca noi să ne continuăm munca", şi-a exprimat satisfacţia preşedinta parlamentului, aflat la final de mandat, Solvita Aboltina, la televiziunea publică.
Ceilalţi doi membri ai coaliţiei, Alianţa Naţională şi Verzii şi Agricultorii, sunt creditaţi cu câte 19 locuri fiecare.
Dacă Unitate este clar principalul învingător al acestui scrutin, nu se ştie pentru moment dacă preşedintele Andris Berzins va cere premierului încă în exerciţiu Laimdota Straujuma să formeze noul guvern.
Mai mulţi analişti estimează că el ar putea să-l prefere pe ex-comisarul european al dezvoltării Andris Piebalgs.
Anexarea Crimeii de către Rusia şi intervenţia acestei ţări în estul Ucrainei au marcat puternic climatul electoral în Letonia, mică ţară baltică cu două milioane de locuitori, membră a NATO şi a UE.
Şeful partidului Armonia, susţinut de importanta minoritate rusofonă care reprezintă circa 25% din populaţie, primarul Rigăi, Nils Uşakovs, se declară admirator al preşedintelui Vladimir Putin. Armonia este legat de partidul lui Putin printr-un acord de cooperare.