Antena 3 CNN Externe Alegeri în Italia: Coaliţia de stânga, pe primul loc la Cameră, cea de dreapta, fruntaşă la Senat

Alegeri în Italia: Coaliţia de stânga, pe primul loc la Cameră, cea de dreapta, fruntaşă la Senat

1 minut de citit Publicat la 22:24 25 Feb 2013 Modificat la 22:24 25 Feb 2013
Alegeri în Italia: Coaliţia de stânga, pe primul loc la Cameră, cea de dreapta, fruntaşă la Senat
Foto: Agerpres/AP
Rezultatele alegerilor legislative desfăşurate duminică şi luni, în Italia, par să îndrepte ţara spre un nou impas politic, în condiţiile în care sondajele plasează în frunte la Camera Deputaţilor coaliţia de stânga, condusă de Pier Luigi Bersani, iar la Senat, coaliţia de dreapta a fostului premier Silvio Berlusconi, informează Agerpres.

La Cameră, sondajul la urne al televiziunii Sky TG-24 indică un scor de 34,5% pentru coaliţia de stânga, faţă de 29% cât întruneşte coaliţia de dreapta a lui Silvio Berlusconi.

Stânga va avea astfel majoritatea absolută în Camera Deputaţilor, unde sistemul electoral acordă o primă coaliţiei aflate pe primul loc.

Situaţia pare a fi însă diferită la Senat, primele proiecţii ale institutelor de sondare anunţând un avans pentru coaliţia lui Berlusconi - venită în campanie cu un program acuzat de populism de adversari -, cu 31,9%, faţă de 28,7% pentru stânga (sondaj Tecne pentru Sky), şi cu 31% la 29,5% (sondaj Piepoli pentru RAI).

Acest avans nu se va traduce însă automat într-o majoritate de locuri, pentru care sunt necesare 158 de mandate, întrucât sistemul electoral pentru Senat, foarte complex, acordă o primă de majoritate la nivelul fiecărei regiuni. De pildă, rezultatele din Lombardia, regiunea cea mai bogată şi mai prosperă, vor atârna greu în balanţa finală, notează AFP.

Perspectiva unor majorităţi opuse în cele două camere legislative alimentează temerile pieţelor financiare privind o instabilitate guvernamentală în a treia economie din zona euro. Italia se află încă în recesiune (-2,2% în 2012) şi are o datorie publică uriaşă, de peste 120% din PIB.

Toate sondajele plasează Mişcarea Cinci Stele (M5S) a lui Beppe Grillo, care cristalizează voturile de contestare, în poziţia a treia la Camera Deputaţilor, în timp ce coaliţia de centru condusă de premierul demisionar Mario Monti se află pe locul al patrulea, cu aproape 10% dintre sufragii, plătind preţul politicii de austeritate din ultimele 15 luni. În schimb, M5S ar putea fi primul partid în Senat, cu 25,1%, înaintea Partidului Democrat (PD), principala formaţiune a stângii, creditată cu 25%, şi a Poporului Libertăţii (PDL) al lui Silvio Berlusconi, cu 22,7%.

La scrutinul legislativ, rata de participare provizorie a fost de 75,41% la Cameră şi de 74% la Senat, în scădere faţă de 2008.

×
x close