Antena 3 CNN Externe S-au închis urnele în Franța | Macron şi Le Pen merg în turul doi al scrutinului

S-au închis urnele în Franța | Macron şi Le Pen merg în turul doi al scrutinului

Franța a votat duminică în primul tur al alegerilor, pe măsură ce Marine Le Pen, candidatul de extremă-dreapta, a redus constant avantajul președintelui Emmanuel Macron.

Le Pen / Macron
Sursa foto: Twitter/PS86357213
de Alexandra Ionescu    |    10 Apr 2022   •   23:01

Update 23:00  Emmanuel Macron, preşedintele în funcţie al Franţei, se clasează pe primul loc în scrutinul prezidenţial desfăşurat duminică, fiind urmat de candidata Marine Le Pen, considerată de extremă-dreapta, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.

Emmanuel Macron a obţinut 28,6% din voturi, în primul tur al scrutinului prezidenţial, potrivit unui sondaj efectuat la ieşirea de la urne de Institutul Ifop-Fiducial. Marine Le Pen, candidată considerată a fi de extremă-dreapta, este creditată cu 24,4%.

Un alt sondaj, efectuat de Institutul Ipsos-Sopra Steria, la comanda France Télévisions, Radio France şi France 24-RFI-MCD, îl creditează pe Emmanuel Macron cu 28,1% şi pe Marine Le Pen cu 23,3%.

Dacă aceste date se vor confirma oficial, Emmanuel Macron şi Marine Le Pen vor concura în al doilea tur al scrutinului prezidenţial.

Jean-Luc Mélenchon este pe locul al treilea, cu 20,1%, iar politicianul de extremă-dreapta Eric Zemmour este creditat cu 7,2% din voturi. Valerie Pecresse, membră a formaţiunii Republicanii (centru-dreapta) şi preşedintele Consiliului regiunii Ile-de-France, a obţinut 5% din voturi.

ştirea iniţială - Potrivit unui prim exit poll, Emmanuel Macron și Marine Le Pen ar fi la egalitate. Ambii au strâns câte 24% din voturi, informează publicația La Libre.fr, publicație belgiană.

Jean-Luc Melenchon ar fi pe poziţia a treia, cu 19% din voturi. În spate s-ar afla Valerie Pecresse și Eric Zemmour. Ar lua fiecare câte 8%.

Cum în Franța, publicarea sondajelor la ieșirea din urne până la închiderea secțiilor de votare este interzisă prin lege, astfel de informații apar în site-uri franceze din Belgia, unde nu intervine legea franceză.

Acum, la două puncte procentuale de Macron, în cel mai recent sondaj Ifop-Fiducial, Le Pen și-a înmuiat tonul și discursul.  Ea a dat impresia că este mai aproape de preocupările de zi cu zi ale francezilor, în special cu privire la creșterea bruscă a prețurilor la gaze și a inflației.

Macron, dimpotrivă, a părut adesea dezlegat, ocupat cu nenumăratele apeluri telefonice către președintele Vladimir V. Putin al Rusiei, care s-au dovedit ineficiente; refuzul de a dezbate cu alți candidați și ținând un singur miting mare, și asta la Paris.

Sloganul său electoral, „Avec Vous” sau „Cu tine”, s-a dovedit mai puțin convingător.

Președintele Emmanuel Macron a votat, într-o secție de votare din Touquet, un mic oraș din nordul Franței, alături de soția sa.

La prânz, rata de participare era de 25,48%, cu trei puncte procentuale sub cea din 2017 (28,54%), potrivit cifrelor Ministerului de Interne.

Totuşi, participarea o depăşea cu patru puncte pe cea consemnată la aceeaşi oră pe 21 aprilie 2002 (21,39%), când s-a înregistrat recordul de absenteism la un prim tur al prezidenţialelor.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close