Antena 3 CNN Externe Înfrângere uriașă pentru extrema dreaptă la alegerile din Franța. Partidul lui Marine Le Pen și Jordan Bardella cade pe locul trei. Rezultate Exit-Poll

Înfrângere uriașă pentru extrema dreaptă la alegerile din Franța. Partidul lui Marine Le Pen și Jordan Bardella cade pe locul trei. Rezultate Exit-Poll

New Project (93)
Noul Front Popular câștigă în fața partidului lui Marine le Pen și Jordan Bardella | Sursă foto: Profimedia Images
de Andreea Ştefan    |    07 Iul 2024   •   07:00

Înfrângere uriașă pentru extrema dreaptă la alegerile din Franța. Partidul lui Marine Le Pen și Jordan Bardella, Adunarea Națională, obține doar locul al treilea, după ce a câștigat primul tur de scrutin. Noul Front Popular (stânga) ar ieși învingător din aceste alegeri legislative cu între 175 și 205 locuri în Parlament. Pe locul al doilea se află coaliția prezidențială Ensemble, care ar obține între 150 și 175 de mandate. Elabe prognozează că Rassemblement National (Adunarea Națională) și aliații săi s-ar situa pe locul al treilea, cu între 115 și 150 de locuri.

Stânga câștigă alegerile în Franța. Înfrângere uriașă pentru extrema dreaptă

Update 00:00 Cele mai recente sondaje Ipsos:

Noul Front Popular: 177-192 locuri

Aliații lui Macron: 152-158 de locuri

Extrema dreaptă Raliul Național și aliații săi: 138-145 de locuri

Update 23:35 Vedem acum o estimare actualizată a numărului de locuri pentru Adunarea Națională - cu o cifră mai precisă pentru fiecare partid, notează Sky News.

Potrivit BFM, alianța de stânga Noul Front Popular (NFP) ar urma să obțină între 182-193 de locuri.

Alianța liberală Ensemble a președintelui Emmanuel Macron este pe locul al doilea, cu între 157-163 de locuri.

Partidul de extremă dreapta Adunarea Națională (RN) ar urma să ocupe în continuare locul al treilea, cu 136-144 de locuri.

Update 22:22 Gabriel Attal, prim-ministrul și aliatul lui Macron, vorbește acum. El a spus că își va prezenta demisia luni dimineață.

El a spus că „nu ne vom alia niciodată ca cei cu care nu avem nimic în comun”, făcând referire la extremiștii RN.

„De mâine dimineață vom avea un nou acord politic, cu toți francezii”, a mai spus Attal.

Update 22:05 Biroul președintelui francez Emmanuel Macron afirmă că acesta va „aștepta" pentru a lua decizii cu privire la un nou guvern.
Președintele francez Emmanuel Macron analizează în prezent cele mai recente rezultate ale alegerilor și va aștepta ca imaginea completă să apară în parlament înainte de a lua următoarele decizii, a declarat președinția franceză duminică.

"Președintele, în calitate de garant al instituțiilor noastre, va respecta alegerea poporului francez", a adăugat, potrivit France24.

Update 21:44 Jordan Bardella, de la Adunarea Națională de extremă dreapta, s-a adresat acum susținătorilor săi, după ce estimările au plasat partidul său pe locul al treilea - în ciuda faptului că a condus în sondajele de opinie în timpul campaniei, potrivit The Guardian.

El a mulțumit alegătorilor care au susținut Adunarea Națională și susținătorii săi, spunând că a prevalat o alianță a dezonoarei și alianțe periculoase. Aceste alianțe pun Franța în mâinile extremei stângi, a spus liderul extremei drepte.

Jean-Luc Mélenchon, membru al partidului de extremă stânga France Unbowed, s-a adresat susținătorilor, declarând că Emmanuel Macron ar trebui să apeleze la Noul Front Popular pentru a guverna.

Olivier Faure, liderul Partidului Socialist Francez, s-a adresat și el susținătorilor săi. „Acest vot conferă Noului Front Popular o responsabilitate imensă”, a spus el.

Update 21:00 Noul Front Popular ar ieși învingător din aceste alegeri legislative cu între 175 și 205 locuri în Adunarea Națională, potrivit unei proiecții Elabe pentru BFMTV, RMC și La Tribune Dimanche.

Cu toate acestea, coaliția de stânga nu este în măsură să obțină o majoritate absolută, stabilită la 289 de deputați. Pe locul al doilea se află coaliția prezidențială Ensemble, care ar obține între 150 și 175 de mandate. Elabe prognozează că Rassemblement National și aliații săi s-ar situa pe locul al treilea, cu între 115 și 150 de locuri.

Partidul lui Jordan Bardella, care era în frunte conform ultimelor sondaje ale institutelor de sondare, a pierdut în fața Noului Front Popular și a coaliției prezidențiale Ensemble.

Deși Rassemblement National spera să obțină o majoritate, dacă este posibil absolută, nu va obține decât între 115 și 150 de mandate, conform proiecției noastre Elabe pentru BFMTV, RMC și La Tribune Dimanche.

Prezență uriașă la urne

Update 20:15 În circumscripția 4 din Réunion (insulă din Oceanul Indian) , candidatul Frontului Popular Nou, Emeline K/Bidi, a fost realeasă cu 61% din voturi, în fața candidatului Rassemblement National, Jonathan Rivière (39%), potrivit Réunion La 1re.

„Este o mare plăcere, o mare mândrie și o mare responsabilitate", a declarat deputatul reales pentru canal, felicitându-se pentru victoria sa. Pentru restul circumscripțiilor, așteptăm încă rezultatele.

Update 19:00 O estimare Elabe pentru BFMTV-La Tribune proiectează duminică o participare la ora 20.00 de 67,10%. O ușoară creștere față de cele 66,70% înregistrate săptămâna trecută.

Update 18:00 Participarea a ajuns la 59,71% la ora 17.00, potrivit cifrelor comunicate de Ministerul de Interne. În primul tur, la aceeași oră, 59,39% dintre alegători s-au prezentat la urne.

Macron a votat și s-a fotografiat cu lumea

Update 17:25 Emmanuel Macron organizează o reuniune la Élysée, la ora 18:30, pentru a urmări rezultatele alegerilor, în prezența liderilor majorității, inclusiv a prim-ministrului Gabriel Attal.

Update 15:20 Preşedintele francez Emmanuel Macron a votat duminică, în turul doi al alegerilor legislative anticipate, la Touquet, însoţit de Prima Doamnă, Brigitte Macron.

După ce a sosit la secția de votare, șeful statului s-a dus să-i salute pe cei prezenți la fața locului, aşa cum obişnuieşte, apoi a stat să facă fotografii.

Liderul va merge apoi la la Paris și la Élysée în jurul orei 18.00 pentru a urmări seara alegerilor.

Surse din anturajul președintelui au declarat pentru AFP că "nimic nu a fost decis" în acest moment, "totul va depinde de rezultate".

Președintele francez a fost absent în campania electorală, după ce i s-a cerut chiar din parta aliaților să stea departe de campanie.

Update 15:10 Unii lideri politici francezi au votat deja în al doilea tur al alegerilor legislative anticipate care se desfăşoară duminică.

Prim-ministrul Gabriel Attal a fost primul care a votat, la ora locală 10:00 (8:00 GMT) în Vanves (departamentul Hauts-de-Seine), unde speră să-şi reînnoiască mandatul, potrivit Agerpres.

Și fostul preşedinte socialist Francois Hollande (2012-2017), a votat la ora locală 11:22 la Tulle, în departamentul Correze (centru), unde candidează după ce a revenit în politică activă pentru aceste alegeri.

Eric Ciotti, preşedintele partidului conservator Republicanii (LR), a votat deja în Nisa ( sud-est).

Fostul premier Elisabeth Borne a votat la Vire (Normandia, nord-vest) la scurt timp după ora 11:00, unde este candidată pentru reînnoirea mandatului.

Şi lidera extremei dreapte Marine Le Pen, al cărei partid, Adunarea Naţională (RN), este favorit la câştigarea acestor alegeri, urma să voteze în fieful ei electoral din Henin-Beaumont (nord).

Culmea ipocriziei. Rusia critică alegerile din Franța pentru că nu ar fi „democratice”

Update 14:40 Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că alegerile legislative anticipate care au loc în Franţa „nu prea amintesc de o democraţie”.

În opinia lui Lavrov, al doilea tur al alegerilor din Franţa, „luând în calcul cele întâmplate, a fost conceput pentru a manipula voinţa alegătorilor exprimată în primul tur”.

Şeful diplomaţiei ruse a indicat că, pentru al doilea tur, „unii candidaţi îşi retrag candidaturile”.

„Acest lucru nu aminteşte prea mult de o democraţie”, a apreciat el, potrivit Agerpres.

Prezență record, cea mai mare din 1981

Update 13:00 Prezență record la urne, într-un scrutin cu miză crucială pentru Franța. La ora 12 prezența era de 26,63%.

Prin comparație, în primul tur prezența a fost de 25,9%, în timp ce în 2022 la ora 12 prezența era de doar 18,99%.

Acesta este cel mai ridicat nivel al prezenţei la urne de la alegerile din 1981 (28,3%), marcate de instalarea la putere a stângii.

Alegerile din Franța pun presiune pe euro și pe piețele financiare

Update 11:05 Al doilea tur de scrutin din Franţa, care se desfăşoară duminică, pune sub presiune moneda euro şi pieţele financiare iar diversele promisiuni de campanie făcute de extrema dreaptă dar şi extrema stângă vor fi foarte costisitor de pus în practică.

Tensiune maximă în Franța. Dominique Moisi, politolog: „Macron a fost învins, totul se va organiza în jurul unei personalități de centru stânga”

Update 9:30 Politologul Dominique Moisi susține că ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani este ceva ce francezii nu au mai avut.

„Ceea ce am avut este un guvern de coabitare, cu un președinte de o orientare și un prim-ministru de altă orientare, care reflectă majoritatea din parlament, un guvern tehnic. E ceva ce nu am mai avut”, spune Dominique Moisi, expert științe politice.

„Am putea avea o coaliție a tututor partidelor republicane, adică toate partidele fără Adunarea Națională, de extrema dreaptă, și fără Franța Nesupusă, de extrema stângă, adică o coaliție de moderați.

Probabil, dat fiind faptul că Macron a fost învins, totul se va organiza în jurul unei personalități de centru stânga. Iată paradoxul acestor alegeri.

A demonstrat puterea dreptei dure și se poate ajunge la un prim-ministru care este de centru-stânga”, a mai declarat Dominique Moisi, expert în științe politice.

Știrea inițială

Este prima dată când Adunarea Națională (RN) anti-imigrație a lui Marine Le Pen și Jordan Bardella are șanse reale de a conduce guvernul și de a prelua controlul total asupra Adunării Naționale.

Însă, după victoria din primul tur a RN în alegerile parlamentare anticipate de duminica trecută, sute de candidați rivali au renunțat la candidatură pentru a oferi altora o șansă mai mare de a învinge extrema dreaptă.

Votul începe în Franța la ora 08:00 (06:00 GMT), iar primele exit-poll-uri vor fi publicate 12 ore mai târziu.

Indiferent de rezultat, este greu de crezut că președintele Emmanuel Macron va ieși cu bine din această situație.

În urmă cu patru săptămâni, acesta a declarat că este soluția responsabilă să convoace un vot rapid ca răspuns la victoria RN în alegerile europene, la câteva minute după ce liderul partidului, Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, l-a provocat să facă acest lucru.

Alegerile în două tururi au fost un șoc pentru o țară care se pregătește pentru începerea Jocurilor Olimpice de la Paris, pe 26 iulie. Securitatea era deja strictă, iar acum 30 000 de polițiști au fost mobilizați pentru o perioadă de tensiune politică crescută.

Există temeri de violențe la Paris și în alte orașe franceze, indiferent de rezultatul votului, iar un protest planificat în fața Adunării Naționale, duminică seara, a fost interzis.

Cum funcționează votul în Franța?

La alegerile parlamentare, alegătorii francezi s-au prezentat la urne pentru a-și alege reprezentanții locali pentru Adunarea Națională a Franței.

Candidații trebuiau să obțină mai mult de 50% din voturi pentru a fi declarați câștigători în primul tur.

În cazul în care acest lucru nu s-a întâmplat, urmează un al doilea tur de scrutin, la care participă primii doi clasați și toți cei care au obținut cel puțin o optime din voturile exprimate în primul tur.

RN și aliații săi au condus sondajele din primul tur, urmați de un grup de partide de stânga. Partidul Renașterii și alți aliați de centru sunt în urma celor două.

Ce este RN?

RN este un partid politic de extremă dreapta anti-imigranți, cunoscut anterior sub numele de Frontul Național.

Acesta și-a schimbat numele în 2018 la cererea fostului lider Marine Le Pen, care este, de asemenea, fiica lui Jean-Marie Le Pen, co-fondatorul partidului.

Edward Berenson, profesor de istorie și studii franceze la Universitatea din New York, a declarat că Marine Le Pen a văzut limitările cu care se confrunta partidul, fiind strâns legată de tatăl său.

Bătrânul Le Pen a fost o figură politică controversată, cu multiple condamnări pentru rasism și antisemitism, dar care a obținut totuși aproape 17% din voturi la alegerile prezidențiale din 2002, când „practic toată stânga a votat pentru Jacques Chirac", a declarat Berenson.

El a remarcat că, pe baza acestor rezultate, Marine Le Pen și-a dat seama că tatăl ei, care are acum 90 de ani, se va confrunta cu un plafon în ceea ce privește sprijinul alegătorilor. Partidul va continua să rupă legăturile cu el în 2015, ca parte a unui efort de a îndulci imaginea RN.

Marine Le Pen a candidat pentru prima dată la președinție în 2012, când s-a clasat pe locul al treilea. Ea a dublat apoi rezultatele obținute de tatăl său la scrutinul prezidențial din 2017 și a obținut 41% din voturi în 2022 - pierzând în fața lui Macron în ambele ocazii. 

RN este condus în prezent de Jordan Bardella, care i-a succedat lui Le Pen în funcția de lider în noiembrie 2022. 

Le Pen rămâne membră a partidului și și-a păstrat locul în Adunarea Națională în timpul primului tur de scrutin de la sfârșitul săptămânii trecute. Un al doilea tur nu va fi necesar pentru ea datorită sprijinului puternic pe care l-a primit în districtul său Pas-de-Calais din nordul Franței.

Ce fac adversarii RN?

Poziția de lider a RN în primul tur de scrutin i-a determinat pe adversarii partidului să ia măsuri pentru a preveni o victorie generală în alegeri.

În timpul celui de-al doilea tur de scrutin, mai mult de 200 de candidați își retrag numele în circumscripțiile în care candidații RN ar putea beneficia de împărțirea voturilor.

Între timp, candidații RN sunt supuși unei examinări mai atente.

Un candidat RN a fost eliminat după ce a apărut o fotografie cu ea purtând o șapcă de ofițer nazist. Partidul se confruntă, de asemenea, cu îngrijorări cu privire la competența altor candidați care au făcut declarații controversate sau care nu au fost vizibili în campanie.

Ce urmează pentru Macron?

Cu toate acestea, dacă RN se impune în alegerile legislative, Macron ar putea fi forțat să încheie un acord de împărțire a puterii cu Bardella, 28 de ani. 

În acest caz, Bardella ar fi cel mai tânăr prim-ministru francez din istorie - preluând recordul de la actualul prim-ministru Gabriel Attal, care avea doar 34 de ani când a preluat această funcție la începutul acestui an.

Posibilitatea unei împărțiri a puterii

În Franța, prim-ministrul este șeful guvernului, în timp ce președintele este șeful statului.

Dacă cele două personalități sunt aliniate politic, președintele francez poate exercita o influență și o putere mai mari. Dar în cazul în care cei doi provin din partide opuse - un scenariu cunoscut sub numele de „coabitare", care a avut loc în trecut - puterea trebuie împărțită, iar această relație poate deveni tensionată.

Cu trei decenii înainte ca Macron să ajungă la putere, regretatul președinte francez François Mitterrand s-a confruntat exact cu un astfel de scenariu. În urma alegerilor legislative din 1986, Mitterrand, un socialist, l-a numit pe conservatorul Chirac în funcția de prim-ministru.

Berenson spune că constituția care a fost în vigoare în Franța timp de aproape șapte decenii a avut ca scop stabilizarea guvernului național și stabilirea unei președinții mai puternice. 

Cu toate acestea, nu pare capabil să prevină ceea ce Macron va avea probabil de înfruntat după votul din turul al doilea de duminică - fie încercarea de a aranja o coaliție de partide pentru a conduce guvernul, fie confruntarea cu RN.

„[Franța de astăzi] arată ca o țară care nu mai are două partide dominante, ci o mulțime de partide mai mici", a declarat Berenson.

El a remarcat că ascensiunea inițială a lui Macron la putere în centrul spectrului politic francez a avut loc în detrimentul partidelor moderate de stânga și de dreapta și a contribuit la polarizarea politică.

Comentatoarea geopolitică Samantha de Bendern a mers mai departe, declarând pentru NBC News că centrul Franței a „implodat".

„Macron a calculat greșit", a spus ea. „A sperat că stânga moderată și dreapta moderată vor veni amândouă la el. În schimb, ambele s-au alăturat extremelor".

Mize pentru aliați, Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz, a cărui țară a înregistrat o creștere a sprijinului electoratului pentru partidele de extremă dreapta, și-a exprimat marți speranța că alegătorii francezi „vor reuși să împiedice formarea unui guvern condus de un partid populist de dreapta".

Ucraina și Rusia vor urmări, de asemenea, cu atenție rezultatul.

Macron a fost un susținător vocal al Ucrainei, în timp ce se așteaptă ca Bardella de la RN să renunțe la furnizarea de arme cu rază lungă de acțiune Kievului și să pună limite mai stricte sprijinului francez.

Analistul politic Douglas Webber a declarat pentru CBS News că un rezultat care l-ar pune pe Bardella într-un rol principal în guvern „ar fi un rezultat foarte bun pentru Vladimir Putin" și unul rău pentru Ucraina.

Cu toate acestea, Berenson de la NYU a declarat că sprijinul francez pentru Ucraina ar putea fi diminuat indiferent dacă RN conduce sau nu guvernul, deoarece și alte partide de opoziție doresc să limiteze implicarea în război.

„Indiferent de rezultat", a spus el, „Macron va fi mult mai constrâns".

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close