Antena 3 CNN Externe Alegeri în Franța: Jordan Bardella confirmă că se aliază cu partidul "Republicanii" pentru a obține majoritatea absolută

Alegeri în Franța: Jordan Bardella confirmă că se aliază cu partidul "Republicanii" pentru a obține majoritatea absolută

Abaca Bardella
Jordan Bardella. Sursă foto: Abaca Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Iul 2024   •   12:55

Jordan Bardella, candidatul de extremă dreapta la funcția de prim-ministru al Franței, acuză celelalte formațiuni că s-au aliat pentru a-l împiedica să obțină majoritatea absolută în Parlament, în perspectiva turului 2 al alegerilor legislative, care vor avea loc pe 7 iulie, transmite Agerpres.

Reacția sa vine după ce liderii de stânga din Noul Front Popular și centriștii președintelui Emmanuel Macron au convenit să-și retragă anumiți candidați din circumscripțiile care nu au fost adjudecate după primul tur de scrutin. Strategia are menirea de a evita divizarea voturilor și de a-l favoriza pe candidatul cel mai bine plasat pentru a-l învinge pe contracandidatul de extremă dreapta.

Presa din Hexagon notează în acest context că, înaintea turului 2, s-au retras 218 candidați, marea majoritate dând curs demersului de a împiedica RN să obțină majoritatea absolută a mandatelor în noul Parlament, adică cel puțin 289 din cei 577 de deputați.

"Singurul proiect și singura ambiție pe care le au toți adversarii mei în aceste alegeri este să mă împiedice să câștig", s-a plâns Bardella într-un interviu publicat, miercuri, de cotidianul Le Figaro.

Bardella confirmă că și-ar putea face majoritatea guvernamentală cu deputați din alt partid

Liderul partidului Adunarea Națională, RN, a adăugat că opozanții săi tratează cu lejeritate "contextul economic, social, securitatea și imigrația de care suferă Franța" și a dat, pe de altă parte, asigurări că va obține o majoritate absolută.

"Valul care ne propulsează este puternic", a insistat Bardella.

El și-a avertizat alegătorii în legătură cu spectrul unei majorități relative spunând că "nu putem risca ca Franța să fie blocată timp de trei ani, în timp ce lumea continuă să avanseze".

Candidatul RN, care ar putea intra într-o coabitare complexă cu președintele francez Emmanuel Macron, afirmă că intenția sa este de a forma "un guvern de unitate națională cu personalități din RN şi ale dreptei, dar și cu personalități din societatea civilă".

Bardella a mai dat de înțeles că și-ar putea completa numărul de deputați necesar majorității absolute cu parlamentari de la formațiunea "Les Republicains" (LR, Republicanii).

"Dacă majoritatea trebuie extinsă, o voi face", a afirmat el.

RN a încheiat un pact cu o grupare minoritară din LR, condusă de contestatul președinte al acestei formațiuni, Eric Ciotti.

Se estimează că LR ar urma să obțină între 30 și 50 de mandate după turul 2, iar sprijinul acestor parlamentari s-ar putea dovedi crucial pentru planurile extremei drepte de a forma noul guvern.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Marine Le Pen promite că va reduce ajutorul pentru Ucraina
x close