Anunțul-surpriză vine la o zi după ce stânga a suferit o înfrângere clară în fața conservatorilor, într-un dublu scrutin municipal și regional.
Într-o alocuțiune televizată, Sanchez (foto) a precizat că l-a informat pe regele Felipe al VI-lea, șeful statului, despre decizia sa, de a dizolva Parlamentul și de a convoca alegeri generale.
Inițial, alegerile legislative erau programate pentru sfârșitul anului, la o dată care nu fusese încă stabilită.
"Am luat această decizie având în vedere rezultatele alegerilor de ieri", a recunoscut Sanchez.
"În calitate de președinte al guvernului și secretar al Partidului Socialist, îmi asum rezultatele și cred că este necesar să dăm un răspuns și să supunem mandatul nostru democratic voinței poporului", a adăugat el.
Victoria Partidului Popular (PP), de dreapta, în alegerile regionale şi municipale de duminică, a depășit așteptările formațiunii conservatoare.
Dintre cele 10 regiuni guvernate de socialiști direct sau în cadrul unei coaliții și care erau în joc duminică, PP a câștigat șase, inclusiv Valencia, una dintre cele mai populate şi mai bogate din țară.
Cu toate acestea, PP va trebui să se bazeze pe sprijinul partidului de extremă-dreapta Vox în cinci dintre regiuni, deoarece nu dispune de majoritate absolută.
Cine ar urma să îi succeadă premierului Sanchez dacă pierde și alegerile legislative
De asemenea, PP şi-a consolidat poziția în cele două fiefuri regionale ale sale, Madrid şi Murcia şi a preluat primăriile din Valencia și Sevilla, al treilea, respectiv al patrulea oraș din țară.
"Am făcut primul pas spre Palatul Moncloa (reședința premierului spaniol, n.r.)", a declarat luni dimineața Alberto Nunez Feijoo, liderul PP și potențial succesor al lui Pedro Sanchez la conducerea Spaniei dacă va câștiga alegerile legislative.
Pedro Sanchez conduce guvernul spaniol din iunie 2018. Atunci, el l-a înlăturat de la putere pe conservatorul Mariano Rajoy cu ajutorul unei moțiuni de cenzură.
Din ianuarie 2020, socialiștii guvernează în coaliție cu stânga radicală, Podemos.