Antena 3 CNN Externe Alegeri anticipate în Polonia

Alegeri anticipate în Polonia

Alegeri anticipate în Polonia
08 Sep 2007   •   13:01

Parlamentul de la Varşovia şi-a votat vineri propria dizolvare, iar preşedintele a stabilit data scrutinului la 21 octombrie. Într-un act discutabil din punct de vedere constituţional, preşedintele şi fratele său geamăn, care ocupă funcţia de premier, au revocat 15 din cei 22 de miniştri, dar i-au păstrat în guvern ca secretari de stat. Partidul Dreptate şi Justiţie, al fraţilor Kaczynski, nu mai avea majoritate în parlament de luna trecută, când s-a destrămat coaliţia sa cu două formaţiuni extremiste. Deşi partidul său a pierdut teren în sondaje, premierul e încrezător în victorie.

„Credem că alegerile vor da Poloniei ocazia să decidă dacă vrea să continue pe calea reformelor, uneori dureroase dar, pentru noi, cruciale, sau să menţină sistemul oligarhic creat în anii 90.” a declarat premierul polonez, Jaroslaw Kaczynski. Sondajele dau totuşi câteva procente în plus formaţiunii liberale Platforma Civică, din opoziţie.

După dizolvarea parlamentului, fraţii Kaczynski şi-au revocat mai mulţi miniştri pentru a-i scuti de umilinţa de a fi demişi prin moţiunile de cenzură pregătite de opoziţie. Miniştrii revocaţi îşi continuă, totuşi, activitatea ca secretari de stat. Asemenea manevre au redus credibilitatea întregii clase politice.

Se pare că viitoarele alegeri vor avea o participare în jur de 30 la sută. Asta înseamnă că parlamentul îşi pierde treptat legitimitatea şi va reprezenta o minoritate, indiferent cine câştigă. Rezultatul este oricum incert: la alegerile de acum doi ani, sondajele îi dădeau câştigători pe liberali dar partidul fraţilor Kaczynski i-a întrecut printr-o campanie electorală foarte bună.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close