Antena 3 CNN Externe Alegeri anticipate în Polonia

Alegeri anticipate în Polonia

Alegeri anticipate în Polonia
10 Iul 2007   •   11:06

Premierul polonez Jaroslaw Kaczynski a declarat că ţara sa s-ar putea îndrepta spre alegeri anticipate în toamnă datorită destrămării coaliţiei guvernamentale. Unul din partidele coaliţiei, mişcarea populistă "Autoapărarea", a ieşit de la guvernare după ce liderul său a fost demis din guvern, fiind suspectat de corupţie. Guvernarea a depăşit mai multe crize, dar ieri a primit lovitura de graţie: liderul "Autoapărării", vicepremierul Andrzej Lepper, a fost demis în urma unei anchete a Biroului Naţional Anti-corupţie. Două persoane, între care un colaborator al lui Lepper, au fost arestate după o percheziţie la Ministerul Agriculturii. Guvernul nu a dat prea multe amănunte asupra cazului, menţionând doar că e vorba de o mită foarte mare, de ordinul milioanelor de zloţi.

Lepper s-a declarat nevinovat şi a cerut, furios, să fie date publicităţii presupusele dovezi împotriva sa. El a avertizat că demiterea sa pune va pune capăt definitiv coaliţiei. guvernamentale.

Tot ieri a fost demis şi ministrul Sportului, membru al celuilalt mic partid din coaliţie, Liga Familiilor. Acesta este şi el suspectat de corupţie. Premierul a declarat că la toamnă ar putea avea loc alegeri anticipate, dacă nu se va putea forma o nouă majoritate. Fraţii Kaczynski nu sunt nici ei scutiţi de probleme judiciare, unul dintre consilierii prezidenţiali fiind reţinut zilele trecute pentru trafic de droguri.

Partidul fraţilor gemeni Kaczynski, dintre care unul este preşedinte şi celălalt prim-ministru, este principala forţă politică din Polonia, dar nu deţine majoritatea în parlament. Pentru a forma guvernul, partidul gemenilor s-a aliat, acum doi ani, cu două formaţiuni de dreapta: "Autoapărarea" şi Liga Familiilor Poloneze.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close