Alegerea noului premier ungar a fost însoţită de proteste de stradă violente. Poliţia de la Budapesta a fost nevoită să intervină în forţă, împotriva câtorva sute de protestatari, din partea extremei drepte. Noul premier Gordon Bajnai este susţinut de socialişti şi de liberali, în timp ce opoziţia de dreapta cere alegeri anticipate.
Gordon Bajnai a venit la putere după ce fostul premier socialist Ferenc Gyurcsany şi-a dat demisia pe fondul celei mai grave crize economice de la căderea regimului comunist. Bajnai este om de afaceri şi nu are apartenenţă politică.
El intenţionează să îngheţe salariile şi să suspende multe ajutoare sociale, iar în semn de solidaritate şi-a redus salariul de premier la nivelul simbolic de... un forint.
Ungaria nu s-a mai aflat într-o asemenea situaţie de când este din nou liberă. Aşa cum nici Europa n-a mai fost, din anii '20, în situaţia de acum. Criza mondială este o stare atât de neobişnuită încât necesită decizii neobişnuite din partea sferei politice, a statului şi a poporului.
Pentru schimbarea guvernului, socialiştii şi aliaţii lor liberali au recurs la o moţiune de cenzură constructivă, ceea ce le-a permis să evite alegerile. Procedura nu a fost pe placul opoziţiei de dreapta, cotată de sondaje cu prima şansă la un eventual scrutin.
Guvernul ungar şi partidul său, Partidul Socialist Ungar, ca şi Alianţa Democraţilor Liberi, se tem să vină înaintea alegătorilor şi să convoace alegeri. Ei ar face orice manevră doar ca să mai rămână la putere.
Formaţiunile extremei drepte, nereprezentate în Parlament, şi-au spus cuvântul în stradă, unde mii de oameni au cerut alegeri anticipate.
Poliţia a intervenit după ce militanţii au atacat o ambulanţă şi au scuipat şi incendiat drapelul Uniunii Europene. Cel puţin 10 oameni au fost răniţi şi alţi 11 - arestaţi.
Antena3