Antena 3 CNN›Externe›
AKP, partidul premierului turc, a câştigat alegerile legislative, dar nu a obţinut majoritatea calificată
AKP, partidul premierului turc, a câştigat alegerile legislative, dar nu a obţinut majoritatea calificată
1 minut de cititPublicat la 11:59 12 Iun 2011Modificat la 11:59 12 Iun 2011
Foto: INTACT Images/EPA
Update 23.40 - Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al premierului Recep Tayyip Erdogan a obţinut, duminică, o victorie zdrobitoare la alegerile din Turcia, asigurându-şi a treia legislatură consecutivă, arată rezultatele anunţate după numărarea a 99% din voturi, relatează AFP. Astfel partidul AKP al lui Erdogan, aflat la putere din 2002, a obţinut 50% din voturi.
Acesta va putea astfel să formeze singur Guvernul, deoarece deţine majoritatea absolută în Parlamentul cu 550 de locuri, obţinând 326 de mandate.
După AKP, s-a clasat Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat), principala forţă de opoziţie, cu 25,9% din voturi, urmat de naţionaliştii din MHP, cu 13%.
Totuşi, AKP nu a obţinut majoritatea calificată (367) pe care o spera, pentru a putea modifica, fără referendum, Constituţia moştenită de la militari, după puciul din 1980.
În Turcia a fost zi mare duminică. Au avut loc alegeri legislative. În total, peste 50 de milioane de oameni au fost aşteptaţi să participe la vot, dintr-un total de 73 de milioane de persoane. Alegătorii vor avea la dispoziţie circa 200.000 de secţii de votare.
Urnele se vor închide la ora 14:00 (ora 17:00 în România) iar primele estimări sunt aşteptate în jurul orei 18:00 (21:00 ora României) dar televiziunile sunt lăsate să difuzeze proiecţii mai devreme.
Campania s-a desfăşurat fără entuziasm dar a fost marcată de câteva „lovituri sub centură”. Printre acestea s-a numărat şi difuzarea pe internet a unor înregistrări compromiţătoare pentru partidul naţionalist MHP, al treilea cel mai puternic partid din Parlament.
Premierul, de altfel, nu a ascuns ambiţiile sale de a avansa către un sistem prezidenţial, dar majoritatea opiniei publice se teme că ţara ar putea intra în autoritarism, pe fondul comploturilor şi arestărilor membrilor din opoziţie şi jurnaliştilor.