Antena 3 CNN Externe Ajutorul dat de România pentru Ucraina în război, dezvăluit în documentele secrete de la Pentagon | Radu Tudor: "Nu e vorba de ajutor militar direct!"

Ajutorul dat de România pentru Ucraina în război, dezvăluit în documentele secrete de la Pentagon | Radu Tudor: "Nu e vorba de ajutor militar direct!"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 14:27 11 Apr 2023 Modificat la 14:48 11 Apr 2023

Situația este semnalată de analistul militar Radu Tudor pe blogul său

Analistul militar citează un material apărut în presa română, care se bazează pe un raport secret al Departamentului Apărării (Pentagon) din Statele Unite și care arată că în zilele de 3, 4 și 5 martie pe teritoriul României s-au desfășurat următoarele operațiuni militare:

  • Recunoaștere aeriană în adâncime (Airborne Sensitive Reconaissance);
  • Instrucție bilaterală cu națiunile partenere care au un rol cheie în susținerea Ucrainei;
  • Instrucție cu națiunile partenere pentru descurajarea militară a Rusiei

"Ceea ce am văzut astăzi în presa românească în legătură cu secretele dezvăluite de documentele Pentagonului nu reprezintă un secret.

Sunt menționate trei elemente, unul, legat de zoburile de recunoaștere care se fac pe flancul de est al NATO și următoarele două, legate de instruirea cu țările aliate și partenere care sprijină Ucraina.

Radu Tudor:  "Documentele Pentagonului nu menționează un ajutor direct, cu arme și muniții, al României pentru Ucraina"

Nu este vorba despre un ajutor militar direct, cu armament și muniție pentru Ucraina. Nu este vorba, să spunem, despre un ajutor letal", a subliniat Radu Tudor într-un comentariu la Antena 3 CNN.

"Și nu e niciun secret, pentru nimeni, faptul ca NATO desfășoară, de la debutul invaziei Rusiei în Ucraina (încă din 2014, mai amplu acum), operațiuni de monitorizare și supraveghere aeriană pentru a preveni surpriza amenințării militare ce se poate extinde spre spațiul aliat.

Sunt mii de articole și emisiuni despre zborurile AWACS, ale dronelor SUA și NATO sau ale altor avioane aliate de recunoaștere.

Radarele lor ample ne ajută să vedem terestru, aerian și naval daca Putin are în cap și un conflict cu NATO, așa cum obsesiv menționează în retorica sa după 24 februarie 2022.

Evident, așa cum se scrie în multe din aceste articole, unele tari NATO (nu Alianța în sine) oferă o parte din date și Ucrainei, pentru a se putea apăra eficient în fața Rusiei și, mai ales, pentru a respinge atacurile care se apropie de frontiera NATO.

Radu Tudor:  "Antrenamentele cu americanii nu înseamnă ajutor pentru Ucraina"

În spațiul aerian romanesc s-au derulat si exerciții de realimentare în zbor ale avioanelor AWACS ale NATO cu avioane-cisternă americane.

Mai mult, NATO a decis sa amplaseze temporar 3 avioane AWACS din Germania în România, pentru a testa capacitatea de 'națiune gazdă' pentru operațiuni de acest gen.

Pe teritoriul României se afla 5000 de militari NATO iar 4000 dintre ei sunt americani. SUA este vârful de lance al sprijinului militar pentru Ucraina : 34 miliarde dolari de la începutul războiului.

Este vreo legătură între ajutorul american pentru Ucraina și faptul că noi ne antrenăm, zi de zi, cu americanii, francezii, olandezii, belgienii, polonezii, portughezii să apăram Flancul Estic? Sigur nu.

Radu Tudor:  "România are rol strategic, nu de furnizor de armament"

Sunt două chestiuni separate, ce fac parte din același concept de abordare a posturii agresive a Rusiei in proximitatea frontierelor NATO (...)

Daca noi ne pregătim 24 de ore din 24 cu americanii la Mihail Kogălniceanu, la Câmpia Turzii, la Deveselu, asta înseamnă ajutor militar pentru Ucraina? Nicidecum.

Iar concluzia articolului citat e corecta: din aceste informații reiese și faptul că România are, mai degrabă, un important rol strategic în ceea ce privește susținerea Ucrainei, și nu neapărat unul de donator de arme și echipamente", a punctat Radu Tudor.

Foto: Avion AWACS de la baza Geilenkirchen din Germania, după aterizarea la Baza Militară 90

×
x close