Antena 3 CNN Externe AI revoluționează energia eoliană cu prima turbină urbană, adaptată condiţiilor meteo

AI revoluționează energia eoliană cu prima turbină urbană, adaptată condiţiilor meteo

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 21:24 30 Noi 2024 Modificat la 21:24 30 Noi 2024
prima turbina eoliana
Prototipul a fost prezentat la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie. Sursa foto:University of Birmingham Enterprise

Prima turbină eoliană urbană proiectată cu AI, denumită Birmingham Blade, promite să ofere o eficiență de până la de șapte ori mai mare decât modelele tradiționale. Proiectul a fost dezvoltat de EvoPhase, împreună cu specialiștii în metalurgie de la KwikFab, și este optimizat pentru condițiile de vânt specifice zonei Birmingham, deschizând calea pentru soluții eoliene mai eficiente în mediul urban, scrie Interesting Engineering. 

Simulările evoluționiste realizate de EvoPhase au confirmat că „Birmingham Blade” este de până la șapte ori mai eficientă decât modelele existente. Denumită „Birmingham Blade”, turbina a fost dezvoltată în comun de specialiștii în design AI de la EvoPhase și fabricanții de metal de precizie de la KwikFab.

Turbina este, de asemenea, adaptată condițiilor unice de vânt dintr-o anumită zonă geografică.

EvoPhase a susținut că a folosit procesul său de design bazat pe AI pentru a genera și testa modele de turbine pentru eficiența lor la vitezele de vânt specifice din Birmingham, care, de 3,6 metri pe secundă, sunt semnificativ mai mici decât cele 10 metri pe secundă specifice majorității turbinelor.

Leonard Nicusan, directorul tehnologic al EvoPhase, a declarat că se așteptau la o turbină capabilă să capteze vitezele de vânt relativ scăzute din Birmingham, în timp ce gestionează turbulențele generate de clădirile din jur.

Nicusan a subliniat că designul trebuia să fie, de asemenea, compact și ușor pentru a fi potrivit pentru instalarea pe acoperișuri.

În plus, compania a descoperit designul optim pentru elicele curbate care se rotesc în jurul unui punct central și a confirmat că va fi de până la șapte ori mai eficientă decât modelele existente utilizate în zona Birmingham.

Nicusan a subliniat că utilizarea AI a fost esențială pentru a sparge prejudecățile de lungă durată care au influențat designul turbinelor în ultimul secol.

2.000 de modele de turbine eoliene au fost testate

„AI ne-a permis să explorăm posibilități de design dincolo de limita experimentării tradiționale a oamenilor. Am putut genera, testa și rafina peste 2.000 de modele de turbine eoliene în doar câteva săptămâni, accelerând semnificativ procesul nostru de dezvoltare și obținând ceea ce ar fi durat ani de zile și milioane de lire sterline prin metode convenționale”, a adăugat Nicusan.

Simulările evoluționiste realizate de EvoPhase au confirmat că „Birmingham Blade” este de până la șapte ori mai eficientă decât modelele existente la vitezele de vânt și în mediul urban din Birmingham.

Designul final nu este doar un prototip — este o soluție predictivă pregătită pentru utilizarea în lumea reală, a susținut Nicusan.

O versiune din aluminiu va fi instalată pe un acoperiș din Birmingham

Prima iterație a „Birmingham Blade”, produsă de KwikFab, se concentrează pe demonstrarea fezabilității de fabricație a designului. O versiune din aluminiu va fi instalată pe un acoperiș din Birmingham pentru evaluare și testare, iar produsul final este așteptat să fie disponibil până la sfârșitul anului 2025.

Procesul de design evolutiv condus de AI de la EvoPhase, dezvoltat de un grup de cercetători condus de Dr. Kit Windows-Yule de la Universitatea din Birmingham, simulează selecția naturală. Această abordare permite optimizarea simultană a mai multor parametri, evitând compromisurile tradiționale între factorii de performanță, conform unui comunicat de presă.

Paul Jarvis de la KwikFab a afirmat că există suficient talent și spațiu în Birmingham pentru a livra un timp rapid de la design la prototipare pentru turbine eoliene adaptate geografic la condițiile locale specifice din întreaga lume.

×
x close