Antena 3 CNN Externe Ahmadinejad şi Bush se războiesc în declaraţii

Ahmadinejad şi Bush se războiesc în declaraţii

Ahmadinejad şi Bush se războiesc în declaraţii
12 Feb 2007   •   19:03

Polemicile între Washington şi Teheran au continuat şi marţi, la scurt timp după ce americanii au acuzat Iranul că alimentează insurgenţa din Irak prin înalţi oficiali guvernamentali. Într-una dintre rarele sale apariţii televizate, preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a spus că americanii dau vina pe Teheran pentru a-şi ascunde eşecurile în Irak. Ahmadinejad a estimat şi că probabilitatea unui atac american împotriva ţării sale este foarte redusă.

Schimbul de acuzaţii între Washington şi Teheran a fost provocat de Statele Unite. Un înalt oficial american din Irak a declarat că există dovezi că Iranul a furnizat arme miliţiilor şiite care au declanşat atacuri asupra militarilor americani. Peste 170 de soldaţi şi-au pierdut viaţa în atacuri cu dispozitive explozive sofisticate, plasate de militanţi în calea convoaielor. Teheranul a respins însă ferm acuzaţiile. ?Asemenea acuzaţii nu pot fi prezentate ca dovezi. Statele Unite au o lungă tradiţie în fabricat probe. Sunt acuzaţii inacceptabile?, a declarat ministrul irakian de Externe, Mohammad Ali Hoseini.

Analiştii irakieni nu cred nici ei în varianta americană în ceea ce priveşte alimentarea miliţiilor şiite cu armanent sofisticat de către Iran. Pe de altă parte, Mahmoud Ahmadinejad a cerut americanilor să se retragă din Irak şi a afirmat sigur pe el că şansele ca Iranul să fie atacat sunt extrem de reduse. Problema îmbogăţirii uraniului rămâne un alt subiect deschis în războiul declaraţiilor americano-iranian. Teheranul consideră chestiunea negociabilă, în vreme ce Washingtonul are poziţii ireconciliabile.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close