Antena 3 CNN Externe Ahmadinejad: Occidentul să renunţe la bombe!

Ahmadinejad: Occidentul să renunţe la bombe!

Ahmadinejad: Occidentul să renunţe la bombe!
21 Feb 2007   •   09:52

Iranul şi-ar putea suspenda programul de îmbogăţire a uraniului, dar numai dacă şi ţările occidentale fac acelaşi lucru. Surprinzătoarea propunere a fost lansată de preşedintele Ahmadinejad. Statele Unite califică oferta iraniană drept ?neserioasă?, dar adaugă că nu au în vedere un atac asupra acestei ţări, aşa cum a relatat presa.

Iranul trebuie să anunţe miercuri dacă se supune cererii Consiliului de Securitate de a-şi suspenda programul de îmbogăţire a uraniului. Guvernanţii Republicii Islamice nu au de gând să se supună, chiar dacă preşedintele Ahmadinejad se declară gata de negocieri. ?N-avem nicio problemă cu cererea voastră de a înceta producţia de combustibil nuclear şi de a opri ciclul nuclear înaintea negocierilor. Dar noi spunem că, dacă e să se facă dreptate, şi voi trebuie să vă închideţi instalaţiile din ciclul nuclear?, spune preşedintele iranian.

Iranienii şi-au continuat, pe de altă parte, atacurile la adresa Statelor Unite. Americanii sunt cei care au cerut oprirea programului nuclear, îngrijoraţi că Iranul urmăreşte să obţină arme atomice.

?Adunarea Experţilor îl compară pe preşedintele Bush cu un taur, cu coarne mari, dar fără minte?, a declarat ayatollahul Ali Meshkini, preşedintele Adunării Experţilor din Iran. Ayatollahul a adăugat că naţiunea iraniană ?poate smulge coarnele oricărui taur? şi i-a calificat pe Bush şi Tony Blair drept ?criminali?.

Adunarea Experţilor este cel mai înalt for al Republicii Islamice, care-l poate destitui chiar şi pe Ghidul Suprem.

Declaraţiile de la Teheran au coincis cu relatarea postului BBC, potrivit căruia americanii ar fi stabilit deja ţintele unui eventual atac asupra Iranului. Pentagonul a calificat, însă, relatarea BBC drept ?ridicolă?, iar Casa Albă a subliniat că preferă o soluţie diplomatică a crizei.

Antena 3

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close