Antena 3 CNN Externe Agricultura Siriei, devastată de conflictul care durează de aproape doi ani

Agricultura Siriei, devastată de conflictul care durează de aproape doi ani

M.T.
1 minut de citit Publicat la 16:21 23 Ian 2013 Modificat la 16:21 23 Ian 2013
Agricultura Siriei, devastată de conflictul care durează de aproape doi ani
Foto: Agerpres/AP
Cele 22 de luni de conflict din Siria au devastat agrigultura acestei ţări, recolta de cereale, fructe şi legume reducându-se la jumătate, în timp ce infrastructura a suferit distrugeri masive, anunţă Reuters, care citează un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Raportul a fost realizat în urma unei misiuni de evaluare desfăşurate în perioada 18-22 ianuarie şi la care au participat atât reprezentanţi ai guvernului, cât şi opoziţiei, care au vizitat mai multe zone afectate de conflict din jurul Damascului şi din provinciile oms and Dara'a.

„Misiunea a fost zguduită de starea critică a poporului sirian, a cărui capacitate de a se descurca a fost erodată de 22 de luni de criză. Distrugerea infrastructurii în toate sectoarele este masivă şi este clar că, pe cât de mult vor dura conflictele, pe atât de mult timp va fi nevoie pentru reabilitarea lor”, a declarat Dominique Burgeon, director al Diviziei FAO pentru situaţii de urgenţă şi reabilitare.

Din cei aproximativ 10 milioane de sirieni care trăiesc în mediul rural, adică circa 46% din populaţia totală a ţării, 80% se bazează pe agricultură pentru a-şi câştiga existenţa.

În urma misiunii de evaluare s-a constatat că recolta de grâu şi orz a scăzut la sub două milioane de tone în 2012, ajungând la jumătate faţă de cele 4-4,5 milioane de tone din anii precedenţi.

Producţia de legume, fructe şi măsline s-a redus semnificativ, misiunea descoperind o scădere cu 60% în producţia de legume în Homs şi cu 40% în producţia de ulei de măsline în Dara'a.

De asemenea, s-a descoperit că numai 45% dintre agriculturi îşi pot strânge în totalitate recolta de cereale, în timp ce 14% au spus că nu pot să-şi culeagă nici măcar o parte din recoltă de teama violenţelor sau din cauza lipsei de combustibil.

Din cauza distrugerilor canalelor, agricultorii se confruntă cu o lipsă a irigaţiilor. În plus, aceştia reuşesc cu greu să facă rost de seminţe de calitate şi de îngrăşământ.

Lipsa de nutreţ şi de medicamente veterinare pune în pericol supravieţuirea animalelor, în timp ce creşterea de păsărilor de curte, o sursă tradiţională de hrană ieftină care asigură proteine, a avut de asemenea de suferit.


×
TOP articole
x close