Antena 3 CNN Externe Agresorul ambasadorului american din Seul mergea frecvent în Coreea de Nord

Agresorul ambasadorului american din Seul mergea frecvent în Coreea de Nord

om.jpg
Foto: Agerpres/Xinhua
06 Mar 2015   •   17:43

Autorităţile de la Seul încearcă să afle dacă există vreo legătură între vizitele frecvente efectuate în Coreea de Nord de agresorul ambasadorului SUA şi atac, informează BBC.
   
Kim Ki-jong, în vârstă de 55 de ani, l-a atacat joi, cu un cuţit, pe ambasadorul Statelor Unite din Seul, Mark Lippert.
   
Anchetatorii au stabilit că agresorul a mers de şapte ori în Coreea de Nord în perioada 1999 - 2007. "Anchetăm dacă există vreo legătură între vizitele suspectului în Coreea de Nord şi agresiunea pe care a comis-o împotriva ambasadorului american", a declarat Yoon Myeong-seong, un oficial din cadrul poliţiei sud-coreene.
   
Kim Ki-jong a negat că agresiunea ar avea legătură cu vizitele făcute în Coreea de Nord, explicând că oricum nu a vrut să îl omoare pe ambasadorul american, ci doar să îl rănească.

Individul, care are vederi naţionaliste şi unioniste, a fost pus sub acuzare pentru tentativă de omor.

   
Ambasadorul SUA, Mark Lippert, a fost agresat joi, în timp mergea la un eveniment dedicat reconcilierii între Coreea de Sud şi Coreea de Nord. Diplomatul american a suferit leziuni la faţă şi la mână. Kim Ki-jong a strigat "Opriţi antrenamentele pentru război!" înainte de a-l ataca pe ambasadorul SUA.

Departamentul de Stat american a condamnat atacul, care intervine în contextul în care Coreea de Sud şi Statele Unite efectuează exerciţii navale implicând zece nave sud-coreene, un distrugător american şi elicoptere de tip Sea Hawk. Pe fondul exerciţiilor, armata nord-coreeană a lansat luni două rachete cu rază scurtă de acţiune în Marea Japoniei.
   
Regimul de la Phenian a salutat agresiunea. Marţi, Coreea de Nord ameninţa că are capacitatea de a lansa un "atac militar preventiv" împotriva Statelor Unite.
 

×
Subiecte în articol: Coreea de Nord
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close