EMA a anunțat și că a luat la cunoștință faptul că mai multe țări au suspendat inocularea cu vaccinul anti-Covid dezvoltat de AstraZeneca, dar subliniază că măsura a fost una de precauție până la finalizarea unei investigații complete.
„Deocamdată nu există indicii că vaccinul a cauzat aceste condiții care nu sunt listate drept efecte secundare ale acestui vaccin”, a afirmat Agenția Europeană pentru Medicamente într-un comunicat.
Aceasta a amintit că poziția comitetului de siguranță farmacologică al agenției (PRAC) este că beneficiile vaccinului sunt mai mari decât riscurile și că acesta poate să fie administrat în continuare în timp ce investigația privind „cazurile de evenimente tromboembolice” este în curs.
PRAC revizuiește deja toate cazurile de astfel de cazuri și alte condiții legate de cheaguri de sânge raportate în urma inoculării cu vaccinul AstraZeneca, potrivit agenției, scrie HotNews.
România se gândește încă dacă să suspende vaccinarea cu AstraZeneca
„Numărul de evenimente tromboembolice în rândul persoanelor vaccinate nu este mai mare decât în populația generală”, subliniază EMA, precizând că 30 de astfel de cazuri au fost semnalate până în 10 martie la aproape 5 milioane de vaccinări cu vaccinul AstraZeneca în UE.
Până acum, nouă țări europene au decis să suspende vaccinarea cu serul AstraZeneca și asta pentru că au apărut temeri legate apariția unor efecte adverse grave, cum ar fi formarea de cheaguri de sânge la persoanele vaccinate.
Autoritățile austriece, de exemplu, investighează în prezent dacă există vreo legătură între decesele unor persoane și vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca. În aceste momente, România este în legătură cu Agenția Europeană a Medicamentului și compania AstraZeneca pentru a se decide dacă la nivelul Uniunii Europene este necesară suspendarea vaccinării cu acest ser.
Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat la Antena 3, că România analizează, la rândul său, dacă se impune oprirea vaccinării cu vaccinul produs de AstraZeneca. Acesta a subliniat că, deocamdată, suspiciunile vizează un singur lot de vaccin.
"Este vorba despre un lot de vaccin de la compania AstraZeneca asupra căruia există această suspiciune că ar fi potențial legat de apariția unor cazuri de persoane vaccinate care au dezvoltat într-o perioadă de până la 10 zile de la vaccinare fenomene trombotice. Ce înseamnă asta - apariția unor cheaguri de sânge.
Agenția Europeană a Medicamentului a analizat aceste cazuri și a stabilit la acest moment că nu ar fi un indiciu în ceea ce privește relația de cauzalitate: Până pe data de 9 martie, la nivel european, la nivelul Agenției Europene a Medicamentului au fost raportate 22 de astfel de cazuri din aproximativ 3.000.000 de persoane vaccinate cu vaccinul de la compania AstraZeneca, iar lotul asupra căruia s-a ridicat această suspiciune și care este în evaluare în momentul de față presupune aproximativ 1,6 milioane de doze care au fost distribuite în circa 17 țări europene.
România nu a primit doze din acest lot. La acest moment am observat și noi că aproximativ 9 țări europene au decis să suspende vaccinare cu vaccinul de la AstraZeneca. Încă nu știm dacă este vorba de o decizie care vizează toate loturile de vaccin sau doar vaccinurile din acest lot.
Eu am luat legătura cu reprezentanții companiei AstraZeneca din România și chiar la această oră este o întâlnire la nivel european pe această temă și imediat ce această întâlnire va fi finalizată voi avea și eu toate datele la dispoziție și vom putea analiza dacă se poate impune în România acest lucru, însă trebuie să înțelegem că până în acest moment există o suspiciune asupra unui lot", a declarat Valeriu Gheorghiță.