Potrivit France Presse, România şi Bulgaria au înregistrat progrese în reforma sistemelor lor judiciare şi a luptei împotrivia corupţiei, de la aderarea lor la Uniunea Europeană la 1 ianuarie. Pe baza rapoartelor celor două ţări, alături de concluziile celor două comisii de experţi care vor sosi în cele două capitale în aprilie, Executivul european va decide dacă activează sau nu clauze de salvgardare.
France Presse îl citează pe Ion Codescu, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, care susţine că în România ?au fost realizate progrese în cele 4 domenii în privinţa cărora Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea?, în raportul său din septembrie. Lupta împotriva marii corupţii a cunoscut un oarecare succes - 200 de persoane au fost inculpate din septembrie.
Agenţia de presă face o comparaţie: Parlamentul de la Sofia a adoptat din februarie amendamente constituţionale, ca răspuns la cererile Comisiei. Potrivit acestora, procurorul general, preşedintele Curţii supreme Administrative şi celei de Casaţie sunt obligaţi să prezinte o dată pe an un bilanţ al activităţii.
În acelaşi timp, în România lucrurile merg mai greu, notează France Presse, care citează declaraţiile secretarului de stat Codescu. Potrivit acestuia, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie îşi fac datoria, însă există întârzieri la tribunal. Autorităţile de la Bucureşti întârzie să înfiinţeze Agenţia Naţională pentru Integritate, mai notează France Presse, care aminteşte că dezbaterile comisiei juridice din Senat sunt blocate de o lună.
Antena 3